Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Πάνω από 1.700 πυροσβέστες στη «μάχη» με τις φλόγες – 20 τραυματίες


Η ξηρασία και οι ριπές του ανέμου περιπλέκουν την κατάσταση στην Πορτογαλία, όπου από το Σάββατο (20/07) ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές σε μια ορεινή περιοχή, στα κεντρικά της χώρας.

Οι ισχυροί άνεμοι και η θερμοκρασία που άγγιζε σήμερα, Κυριακή (21/07), τους 35 βαθμούς, προκάλεσαν πολλές αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι φλόγες πλησίασαν σε απομονωμένα σπίτια κοινοτήτων κοντά στην πόλη Μασάου και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους χρησιμοποιώντας κουβάδες και λάστιχα ποτίσματος, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του δυναμικού της. Γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) περίπου 1.700 πυροσβέστες με 480 οχήματα και 23 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Καστέλου Μπράνκου έχουν τραυματιστεί 20 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8 είναι πυροσβέστες. Ένας πολίτης υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Λισαβόνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες, για προληπτικούς λόγους.

Δύο άλλες δασικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το Σάββατο (20/07) τέθηκαν υπό έλεγχο τη νύχτα και η μία από αυτές σβήστηκε τελείως σήμερα το μεσημέρι.

«Τα αίτια των πυρκαγιών αυτών ερευνώνται (…) Το παράξενο είναι: πώς γίνεται πέντε μεγάλες φωτιές να ξεκίνησαν σε τόσο κοντινές μεταξύ τους περιοχές;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εντουάρντο Καμπρίτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ως υπαίτιος για μία από τις πυρκαγιές συνελήφθη σήμερα, Κυριακή (21/07), στο Καστέλου Μπράνκου ένας άνδρας 55 ετών. Όμως ο ύποπτος δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στις άλλες φωτιές που ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (20/7).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ