Celebrity Science: Μια νέα εκπομπή προσέγγισης της επιστήμης στο You Tube από τη SciCo


Η επιστήμη, η τεχνολογία και οι τέχνες δημιουργούν νέους θαυμαστούς δρόμους, νέες προοπτικές αλλά και νέες προκλήσεις που επηρεάζουν την  καθημερινή μας ζωή.

Πώς όμως «η καινούργια» γνώση θα φτάσει και θα «αγγίξει» το ευρύ κοινό; Από το 2013, ο εκπαιδευτικός οργανισμός Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo επιχειρεί, μέσα από μια σειρά ποικίλων και πρωτότυπων επιστημονικών διοργανώσεων, να ανοίξει έναν διαφορετικό, πρωτοπόρο δίαυλο επικοινωνίας της επιστήμης με την κοινωνία.

Αισίως το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία: Science Festivals σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, Mind the Lab στα Μετρό της Αθήνας, του Βερολίνου, της Μαδρίτης και του Εδιμβούργου, STEMpowering Youth στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και τώρα με το κανάλι Celebrity Science.

Τι είναι το Celebrity Science

Είναι μια εκπομπή στο You Τube στην οποία καταξιωμένοι επιστήμονες και “Celebrities” –πρόσωπα γνωστά από την τηλεόραση και τον καλλιτεχνικό χώρο– μιλούν για επιστημονικά θέματα και παίζουν ενδιαφέροντα παιχνίδια. Ανάμεσά τους you tubers και online influencers, άτομα οικεία και αγαπητά στο νεανικό κοινό.

Πιο αναλυτικά: ο καλεσμένος Celebrity έρχεται αντιμέτωπος με μια συγκεκριμένη επιστήμη παίζοντας παιχνίδια εμπνευσμένα από αυτήν. Ως συνομιλητή έχει απέναντί του έναν καταξιωμένο εκπρόσωπο της συγκεκριμένης επιστήμης, ο οποίος ολοκληρώνει τη δράση μεταφέροντας την εξειδικευμένη του γνώση με ανάλαφρο και παιγνιώδη τρόπο στο κοινό. Τα παιχνίδια μπορεί να είναι ερωτήσεις γνώσεων ή κρίσης. Παρουσιάζουν, σκοπίμως, κάποια δυσκολία, ώστε ο Celebrity να επιστρατεύσει το χιούμορ και τη δημιουργικότητά του. Έτσι, γίνονται διασκεδαστικά για τον θεατή, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του και αφυπνίζουν την περιέργειά του. Στόχος; Η διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό και κυρίως σε νέους, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης, κοινωνικού πλαισίου, συμβάλλοντας, στο μέτρο του δυνατού, στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού.

Κάθε επεισόδιο διαρκεί περίπου 10-15’ και οι προσκεκλημένοι εναλλάσσονται: επιστήμονας και διάσημος συνομιλούν για διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, από αστρονομία, πληροφορική και φυσική μέχρι γενετική και τεχνολογία. Το μοναδικό κοινό πρόσωπο σε όλα τα επεισόδια είναι ο παρουσιαστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, co-founder και general manager της SciCo, ο οποίος και εμπνεύστηκε το Celebrity Science. Ο ίδιος είναι βιολόγος με μεγάλη πείρα στην επικοινωνία της επιστήμης και πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις.

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά στο Athens Science Festival 2018 μέσα από κάποιους «αντισυμβατικούς» διαλόγους μεταξύ επιστημόνων και γνωστών προσώπων από την τηλεόραση, το θέατρο. κ.λπ., ώστε να περάσει η γνώση στην κοινωνία με τρόπο εύληπτο όσο και διασκεδαστικό. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού μάς ενθάρρυνε ώστε η δράση αυτή να συνεχισθεί, να διευρυνθεί, παίρνοντας την τελική της μορφή με τη δημιουργία του σχετικού καναλιού στο YouTube. Χάρη στο μέσο αυτό, θα δίνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο η ευκαιρία αλλά και η προσβασιμότητα σε επίκαιρα επιστημονικά θέματα.

Την αυλαία του Celebrity Science ανοίγουν αυτή την εβδομάδα ο γνωστός Αμερικανός αστροναύτης Clay Anderson και ο δημοφιλής you tuber Mikeius, οι οποίοι οδηγούνται σε έναν «έξυπνο» διάλογο σχετικά με το διάστημα και τη ζωή των αστροναυτών, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε στο πρόσφατο Athens Science Festival 2019 (το link είναι https://bit.ly/2Scd6ed). Στη συνέχεια νέα επεισόδια θα ανεβαίνουν κάθε δεύτερη εβδομάδα –με μια διακοπή τον Αύγουστο– και από τον Σεπτέμβρη η ροή θα επαναληφθεί με πολλά περισσότερα επεισόδια και με τη συμμετοχή ξεχωριστών προσκεκλημένων! Σκηνοθέτης και υπεύθυνος για το περιεχόμενο είναι ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ενώ τη δράση υποστηρίζει μια ομάδα έμπειρων συνεργατών στον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ