Τα 10 απαραίτητα σημεία ελέγχου στο αυτοκίνητο σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι των διακοπών σας


Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του έρχονται οι πολυαναμενόμενες άδειες των διακοπών μας. Εσύ, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, έχεις ήδη επιλέξει το μέρος όπου θα «πλατσουρίσεις» για φέτος το καλοκαίρι ενώ παράλληλα έχεις κλείσει τα σχετικά εισιτήρια, ξενοδοχεία κτλ. (γιατί τα φρόνιμα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!)

Ωστόσο, ένα από τα πλέον σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις προτού απολαύσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές αφορά το αυτοκίνητό σου. Ναι, αυτόν τον «παραμελημένο» αλλά πάντα πιστό σου φίλο-σύντροφο σε κάθε σου ταξίδι. Η προετοιμασία-έλεγχος της κατάστασης του αυτοκινήτου σου πριν από ένα καλοκαιρινό ταξίδι λοιπόν, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλεις να απολαύσεις ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς περαιτέρω «παρατράγουδα».

Πως θα σιγουρευτείς ότι το αυτοκίνητό σου είναι έτοιμο για τις καλοκαιρινές σου διακοπές!

Βέβαια, ο έλεγχος του αυτοκινήτου δεν σχετίζεται μονάχα με τον παράγοντα της «ξεγνοιασιάς» των διακοπών σου αλλά και με κάτι πολύ σημαντικότερο. Σχετίζεται πρώτα από όλα με τη δική σου ασφάλεια καθώς και των συνεπιβατών σου (την οικογένειά σου ή τους φίλους σου) όπως και των τριγύρω συμπολιτών σου.

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να αμελούμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου θεωρώντας τον περιττό ή αρκετά δύσκολο-εξεζητημένο για έναν «απλό» οδηγό χωρίς κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις. Μην ανησυχείς όμως, εμείς είμαστε εδώ για να σε διαψεύσουμε πανηγυρικά. Πάμε επομένως να δούμε τα 10 πράγματα που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου πριν κάνεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Έλεγχος ελαστικών
Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας. Από τη στιγμή που όλο το όχημα στηρίζεται σε τέσσερα ελαστικά, πρέπει να ξέρεις ότι αυτά βρίσκονται, αν όχι σε άριστη, τουλάχιστον σε ικανοποιητική κατάσταση. Αξίζει να σκεφτείς πως ακόμη και το καλύτερο αυτοκίνητο είναι παντελώς άχρηστο και επικίνδυνο αν δεν «πατάει» πάνω σε μια καλή τετράδα ελαστικών. Η κατάσταση των ελαστικών είναι καίριας σημασίας, αφού αυτά θα σου εγγυηθούν ότι το αυτοκίνητο θα φρενάρει όταν πρέπει ενώ δεν θα σε «προδώσει» σε κάποιο ολισθηρό οδόστρωμα.

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να τσεκάρεις στο βιβλίο συντήρησης πόσα χιλιόμετρα έχουν «κάνει» τα ελαστικά σου. Αν δεν έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους τότε μπορείς να περάσεις στο επόμενο βήμα, που είναι ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών.

Στο εσωτερικό της κολόνας της πόρτας του οδηγού βρίσκεται ένα αυτοκόλλητο με τις ενδείξεις του κατασκευαστή όπου αναφέρεται η συνιστώμενη πίεση που θα πρέπει να έχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Αφού ελέγξεις τις προτεινόμενες τιμές, συμπληρώνεις ή αφαιρείς τον αέρα που πρέπει. Σε περίπτωση που το αμάξι είναι «φορτωμένο» ανέβασε την πίεση των ελαστικών σου κατά 3-4 μονάδες.

Tip: Μην ξεχάσεις να δεις την κατάσταση της ρεζέρβας σου. Σιγουρέψου ότι διαθέτει την κατάλληλη πίεση καθώς και ότι η κατάστασή της είναι καλή (μερικές φορές το λάστιχο της ρεζέρβας ξεραίνεται, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη χρήση της).

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων
Αν και θα σου φανεί ασήμαντος ο έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων σκέψου αυτό. Οδηγάς στο δρόμο και το παρμπρίζ έχει γεμίσει μυγάκια και σκουπιδάκια (σύνηθες φαινόμενο το καλοκαίρι). Πατάς το μοχλό των υαλοκαθαριστήρων, το νερό βγαίνει από τις πιτσιλίθρες αλλά οι υαλοκαθαριστήρες αντί να καθαρίζουν το παρμπρίζ το κάνουν ακόμη χειρότερο, πασαλείβοντας τις βρομιές τριγύρω. Συνέπεια όλων αυτών, η αλλοίωση του οπτικού πεδίου του οδηγού (και μάλιστα κατά τη διάρκεια της οδήγησης!).

Αυτό είναι λοιπόν, το αποτέλεσμα ενός αλλοιωμένου υαλοκαθαριστήρα και δεν νομίζω να το θεωρείς αμελητέο. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Εξάλλου, ο έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων δεν είναι και τίποτα δύσκολο. Απλά πατάς τον διακόπτη και βλέπεις αν λειτουργούν αποτελεσματικά. Αν όχι, πας στο κοντινότερο μαγαζί με αξεσουάρ αυτοκινήτου και τους αλλάζεις-το πολύ- σε 5 λεπτά.

Έλεγχος των υγρών του αυτοκινήτου
Όπως και στην περίπτωση των ελαστικών έτσι και εδώ πρέπει να συμβουλευτείς και το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου. Σε ό,τι αφορά τα λάδια του κινητήρα, αν στο βιβλίο αναγράφεται ότι η ημερομηνία αλλαγής των λαδιών «πέφτει» κοντά σε αυτή των διακοπών σου καλό είναι να την κάνεις νωρίτερα. Ειδάλλως απλά τσεκάρεις τη στάθμη του λαδιού στον κινητήρα και συμπληρώνεις αν χρειαστεί.

Επίσης, δεν ξεχνάς να ελέγξεις τη στάθμη του ψυκτικού υγρού. Αν η στάθμη του είναι χαμηλότερα από τη συνιστώμενη ένδειξη, τότε συμπληρώνεις. Εδώ εντάσσεται και ο έλεγχος της στάθμης του υγρού των υαλοκαθαριστήρων. Για να μη βρεθείς στη δυσάρεστη θέση που προαναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα φρόντισε να υπάρχει άφθονο νερό με καθαριστικό στο δοχείο.

Τέλος, σε περίπτωση που παρατηρήσεις ότι το τιμόνι, ο συμπλέκτης ή τα φρένα του αυτοκινήτου δεν λειτουργούν ιδανικά (ή δεν υπακούν απόλυτα αν θες), καλό θα ήταν να περάσεις μία βόλτα από τον μηχανικό σου προκειμένου να ελέγξει τα αντίστοιχα υγρά.

Έλεγχος του κλιματισμού
Αν παρατηρείς πως το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου δεν «βγάζει» όσο κρύο έβγαζε παλαιότερα, τότε αυτό αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφτείς τον κατάλληλο τεχνικό. Οι λόγοι μπορεί να είναι δύο. Είτε το αυτοκίνητό σου χρειάζεται συμπλήρωση φρέον (ψυκτικό μέσο) είτε αλλαγή-αντικατάσταση του φίλτρου του κλιματισμού.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσο σημαντικός είναι ο κλιματισμός για μια χώρα σαν την Ελλάδα το καλοκαίρι. Ένα ζεστό αυτοκίνητο «κουράζει»πρώτα απ’ όλα τον οδηγό (μειώνοντάς του τα αντανακλαστικά) και μετά τους υπόλοιπους επιβάτες. Επομένως πέρα από λόγους άνεσης η συντήρηση-έλεγχος του κλιματισμού γίνεται πρωτίστως για λόγους ασφαλείας.

Έλεγχος εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης
Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης προκειμένου ο οδηγός ή οι υπόλοιποι επιβαίνοντες να είναι σε θέση να διαχειριστούν την οποιαδήποτε αναποδιά (που μακάρι να μην τύχει ποτέ). Πέραν αυτού, μην ξεχνάς πως η τροχαία μας αρέσκεται στο να «γράφει» για κάτι τέτοιους λόγους (βέβαια αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ο λόγος ο οποίος θα σε παρακινήσει να πάρεις ένα κιτ ασφαλείας). Το κιτ ασφαλείας σου θα πρέπει να περιέχει τα εξής:

Φαρμακείο
Προειδοποιητικό τρίγωνο
Γρύλος & «σταυρός» (ή αλλιώς μπουλονόκλειδο)
Φακός και ειδικά γάντια εργασίας
Φωσφοριζέ γιλέκο
Καλώδια ρεύματος
Πυροσβεστήρας (προσοχή στην ημερομηνία λήξης)

Έλεγχος μπαταρίας

Το τελευταίο που θέλεις στις διακοπές σου είναι να «μείνεις» από μπαταρία σε κάποια ερημική παραλία της Ελλάδας. Για να μην το παίξεις «Ναυαγός» λοιπόν, φρόντισε να τσεκάρεις τη «δύναμη» της μπαταρίας σου προτού φτάσεις στον καλοκαιρινό σου προορισμό. Τον έλεγχο της μπαταρίας μπορείς να τον κάνεις με δύο τρόπους, έναν θεωρητικό και έναν πρακτικό (εγώ θα σου συνιστούσα να πράξεις και τα δύο). Αρχικά, μέσα από το βιβλίο service του αυτοκινήτου δες πότε αναγράφεται η επόμενη αλλαγή μπαταρίας. Αν απέχεις πολύ από τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι θεωρητικά. Θεωρητικά όμως.

Προκειμένου να είσαι απόλυτα σίγουρος, μπορείς με τη βοήθεια ενός πολύμετρου (αν δεν έχεις μπορείς να επισκεφτείς τον μηχανικό σου) να μετρήσεις την ισχύ της μπαταρίας σου. Αν η ένδειξη είναι κοντά στην αρχική τιμή της μπαταρίας είσαι εντάξει. Ειδάλλως, άλλαξέ την καλού-κακού.

Έλεγχος βιβλίου service
Εδώ απλά θα αναφέρω επιγραμματικά αυτά που ειπώθηκαν και σε προηγούμενα μέρη του άρθρου και τα οποία αναδεικνύουν τη σημασία του ελέγχου του βιβλίου service. Ελέγχουμε πότε αναμένεται η επόμενη αλλαγή ελαστικών, μπαταρίας και λαδιών, η αλλαγή των φίλτρων λαδιού και κλιματισμού καθώς και η συντήρηση του κλιματισμού. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφουμε τον όποιο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σχετικά με τα παραπάνω.

Για το λόγο αυτό το βιβλίο συντήρησης-service πρέπει να βρίσκεται πάντοτε μέσα στο αυτοκίνητο και να μην είναι «ξεχασμένο» σε κάποια βιβλιοθήκη του σπιτιού.

Έλεγχος πατώματος αυτοκινήτου
Πριν ξεκινήσεις για το ταξίδι σου και αφού «φουλάρεις» με καύσιμα στο βενζινάδικο, καλό θα ήταν να κάνεις και ένα μικρό οπτικό έλεγχο στο «πάτωμα» του αυτοκινήτου σου. Τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν ράμπες στις οποίες μπορείς να βάλεις το αυτοκίνητό σου με τέτοιον τρόπο ώστε εσύ να μπορείς να περάσεις κάτω από αυτό. Με τη βοήθεια ενός φακού ψάξε για τυχόν διαρροές, κομμένα καλώδια ή κατεστραμμένα μέρη της «ποδιάς» του αυτοκινήτου.

Πίστεψέ με, αυτός ο έλεγχος μπορεί να σε σώσει από πολύ πιο ¨χοντρά» προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούν να λυθούν αν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.

Έλεγχος φωτιστικών σωμάτων
Τα φωτιστικά σώματα ή πιο απλά τα φώτα αποτελούν τα «μάτια» του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια του οδηγού, επομένως θέλεις να λειτουργούν άψογα. Επίσης, δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να βρεθείς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου σε κάποια άγνωστη περιοχή (όπου ενδεχομένως και το οδικό δίκτυο να είναι κακό) με κάποιο από τα φανάρια του αυτοκινήτου σου να μην λειτουργεί. Πέρα του γεγονότος ότι τα φανάρια του αυτοκινήτου μας βοηθούν να βλέπουμε, βοηθούν και τους υπόλοιπους να μας βλέπουν.

Διαβάστε ακόμα: Άγιος Παΐσιος, ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ: «Αυτά θα συμβούν σε Αλβανούς και Βόρεια Ήπειρο…»
Ο έλεγχος των φωτιστικών σωμάτων του αυτοκινήτου είναι αρκετά απλός. Απλά σημειώνεται ότι θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου. Όντας μέσα στο αμάξι και ενεργοποιώντας τα αντίστοιχα φώτα του αυτοκινήτου καλείς τον «βοηθό» σου να ελέγξει για τυχόν βλάβες. Αυτά που πρέπει να ελέγξεις είναι τα εξής:
Όλες τις σκάλες των μπροστινών φωτιστικών σωμάτων
Τα φώτα των φρένων, της όπισθεν και του πίσω φωτισμού γενικότερα
Τα φλας και τα αλάρμ (αν κάποιο αλάρμ ανάβει γρηγορότερα τότε η λάμπα θέλει αλλαγή).

Σε περίπτωση βλάβης, αντικαθιστάς την αντίστοιχη λάμπα. Αν το πρόβλημα παραμείνει καλό είναι να επισκεφτείς τον μηχανικό σου.

Έλεγχος καθαριότητας
Και για το τέλος άφησα το πιο παρεξηγημένο ζήτημα από όλα τα προαναφερθέντα. Θα μου πεις, πού κολλάει η καθαριότητα του αυτοκινήτου με την ασφαλή οδήγηση και την προετοιμασία για ένα καλοκαιρινό ταξίδι; Και εγώ θα σου απαντήσω το εξής. Τα δικά σου «εργαλεία» οδήγησης (μυαλό, χέρια και πόδια) υπακούν στις εντολές των ματιών σου. Αν όμως στο αυτοκίνητό σου υπάρχουν θαμπά ή λερωμένα φανάρια, λερωμένοι καθρέφτες ή τζάμια, τότε οι πληροφορίες που αντλούν τα μάτια σου είναι πολύ λιγότερες από ό,τι θα έπρεπε. Επομένως και οι εντολές που θα στείλουν αυτά στα υπόλοιπα «εργαλεία» οδήγησής σου (μυαλό, χέρια, πόδια) θα είναι ελλιπείς και ενδεχομένως όχι άμεσες. Ποιο είναι το συμπέρασμα μας λοιπόν;

Τα παράθυρα καθώς και τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου σου θα πρέπει να «λάμπουν»(και όχι μόνο όταν τα ανάβεις). Άρα πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου πιάνεις πανί και «άζαξ» και κάνεις «λαμπίκο» κάθε γυάλινη επιφάνεια του αυτοκινήτου σου.

Επίσης, να επισημάνω εδώ πως και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου θα πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, αν θέλεις να κάνεις ένα άνετο ταξίδι. Μην ξεχνάς άλλωστε πως ένα καθαρό εσωτερικό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος στην οδήγησή σου και δεν θα σε «απασχολήσει» με περιττές ενέργειες.

Αυτά ήταν λοιπόν τα 10 πράγματα που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου προτού ξεκινήσεις το ταξίδι των καλοκαιρινών σου διακοπών. Ο χρόνος που απαιτείται για τα παραπάνω, ζήτημα να σου πάρει 1 ώρα, επομένως μην ψάχνεις για δικαιολογίες. Πέραν αυτού, σκέψου πως τυχόν πρόβλημα θα σου κοστίσει πολλές περισσότερες ώρες και χρήματα, για να μην αναφέρω και το θέμα των νεύρων.

Επομένως πριν φύγεις για τις διακοπές σου, τσέκαρε τα παραπάνω! Εμείς από τη μεριά μας σου ευχόμαστε όμορφες και αξέχαστες διακοπές με προσεκτική οδήγηση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ