Τουρκία: Δηλώνει υπερήφανη για τον “απόγονο των Οθωμανών” Μπόρις Τζόνσον.


Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είναι δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αλί Κεμάλ, γεγονός που κάνει την Τουρκία να πανηγυρίζει.

Πολιτικοί και ΜΜΕ προεξοφλούν ότι ο «απόγονος των Οθωμανών» ως πρωθυπουργός πλέον του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Παρά τις κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για τη Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν και οι δηλώσεις του 2016, σύμφωνα με τις οποίες, η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλούν τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος». Μπόρις Τζόνσον: Η τουρκική του καταγωγή

«Ο απόγονος των Οθωμανών γίνεται πρωθυπουργός», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu. «Για την Αγγλία, ένας πρωθυπουργός με ρίζες στο Τσάνκιρι», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επαρχία από την οποία κατάγεται ο Αλί Κεμάλ στην κεντρική Τουρκία.

Όπως και ο Τζόνσον, ο προπάππος του ήταν δημοσιογράφος που μπήκε στην κυβέρνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε δυσοίωνη. Στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Αλί Κεμάλ συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από εθνικιστές που επεδίωκαν την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον μέσω του Twitter και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα βελτιωθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον συνεχάρη επίσης ανεβάζοντας βίντεο όπου εμφανίζονται Τούρκοι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον Μπόρις Τζόνσον για τις ρίζες του στο Τσάνκιρι, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα το 2016.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Demiroren» μετέδωσε δήλωση κατοίκου του χωριού Κάλφατ του Τσάνκιρι, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή που κάποιος από το χωριό τους έγινε πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον οφείλει την ξανθή και ατίθαση κόμη του στους Τούρκους προγόνους του.

«Τους προγόνους του τους αποκαλούν «ξανθιά παιδιά». Από εκεί έχει κληρονομήσει τα μαλλιά του», είπε ο Μουσταφά Μπαλ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ