Βενεζουέλα: «Αμερικανοί πεζοναύτες πιθανόν να μπουν στη χώρα»

Το ενδεχόμενο να μπουν Αμερικανοί πεζοναύτες στη Βενεζουέλα άφησε ανοιχτό ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα.

«Είμαστε ολιγάριθμοι, μια μικρή χώρα, είμαστε πολύ ταπεινοί, και για αυτό είναι πιθανό Αμερικανοί Πεζοναύτες να εισέλθουν. Είναι πιθανό ότι θα εισέλθουν (στη Βενεζουέλα)», τόνισε ο Καμπέγιο μιλώντας σε φόρουμ στο Σάο Πάολο Φόρουμ, μια συνάντηση αριστερών πολιτικών και ακτιβιστών από όλη την Λατινική Αμερική, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Το πρόβλημα τους θα είναι να φύγουν από την Βενεζουέλα», είπε ο Καμπέγιο, δεύτερος τη τάξει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα. Το Πεντάγωνο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο για τις δηλώσεις Καμπέγιο. Τραμπ – Βενεζουέλα: «Οι συγγενείς του Μαδούρο κλέβουν την ανθρωπιστική μας βοήθεια»!

Πριν από μια σχεδόν μια εβδομάδα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατήγγειλε πως αεροσκάφος Su-30 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας προσέγγισε με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο ένα αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Καραϊβική θάλασσα στις 19 Ιουλίου. Το Καράκας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος».

Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κλιμακώθηκαν έπειτα από την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό – επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, που ελέγχει η αντιπολίτευση – σε μεταβατικό ηγέτη της χώρας. Η Ουάσινγκτον και περισσότερες από 50 χώρες της Δύσης αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό ηγέτη, αμέσως μετά από την αυτοανακήρυξή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει ότι προτιμά να συνεχίσει την επιβολή κυρώσεων και μέσω διπλωματικών εργαλείων να πιέσει τον Μαδούρο να παραιτηθεί. Δεν έχει ωστόσο αποκλείσει την επιλογή της στρατιωτικής δράσης.

Η Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την επανένταξη της Βενεζουέλας σε μια περιφερειακή αμυντική συνθήκη, από την οποία η χώρα αποχώρησε το 2013. Κύκλοι της αντιπολίτευσης πίεζαν τον Γκουαϊδό για την επαναπροσχώρηση στη συνθήκη ως ένας προάγγελος για αίτημα ξένης στρατιωτικής βοήθειας για την εκδίωξη του Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

Ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας και χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκουν να τον απομακρύνουν πραξικοπηματικά από την εξουσία.

Χθες Σάββατο, ο Μαδούρο χαρακτήρισε την απόφαση επαναπροσχώρησης στη συνθήκη «παράνομη», η οποία «συνιστά προδοσία». Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η επανένταξη στη συνθήκη είναι «άκυρη» και πως οι προσπάθειες επίκλησης αυτής θα θεωρηθούν μια «εχθρική ενέργεια».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ