120 δόσεις: Η νέα ρύθμιση βάζει «φρένο» στις κατασχέσεις


Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις ρυθμίσουν δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων – Τι αλλάζει με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή.

Στη Βουλή για επεξεργασία εισέρχεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Πλέον οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων. Το ποσό της ελάχιστης δόσης πέφτει από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ ενώ όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο περισσότερο μειώνονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι.

Νέα ρύθμιση των 120 δόσεων – «Ασπίδα προστασίας» από τις κατασχέσεις – «Ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, η Εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον η Εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κλπ), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου. Για το λόγο αυτό, μέσα στον περασμένο Ιούνιο, είχε εκδοθεί και διευκρινιστική εγκύκλιος από την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία τονίζονταν πως η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ρυθμίσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέστελλε το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ