Σουδάν: Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν 4 μαθητές – video


Τουλάχιστον 4 μαθητές και ένας ενήλικας σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κεντρικό Σουδάν.

Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί, ενώ μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδήλωναν κατά των ελλείψεων σε καύσιμα και ψωμί στο Ελ Ομπέιντ του Σουδάν, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Κορντοφάν, όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής.

«Οι μαθητές έχουν επηρεαστεί (από τις ελλείψεις), απουσία μέσων μεταφοράς τους στο σχολείο» ανέφερε ένας κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σήμερα διαδήλωναν και όταν έφθασαν στο κέντρο της πόλης έπεσαν οι πυροβολισμοί».

Οι Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής του συνασπισμού αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατηγορούν τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των μαθητών Λυκείου καλώντας, ως απάντηση, σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.Για… μικρή αντιπαράθεση μιλά ο κυβερνήτης

Ο κυβερνήτης του Βορείου Κορντοφάν Μοχάμεντ Κιντ Μοχάμεντ Χάμιντ είπε στο Al-Arabiya TV ότι υπήρξε μια «μικρή αντιπαράθεση» μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Ο ίδιος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ποιος ακριβώς άρχισε να πυροβολεί.

Κτίριο που ανήκει στην Τράπεζα του Χαρτούμ πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Ελ Ομπέιντ, είπαν κάτοικοι στο Reuters.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται μαθητές να διαδηλώνουν έξω από το κεντρικό νοσοκομείο του Ελ Ομπέιντ διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους και τους τραυματισμούς.

Εκατοντάδες έφηβοι, με σχολική στολή, φώναζαν «αίμα για το αίμα, δεν θα αποδεχθούμε ματωμένα χρήματα».

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικές ενώσεις και επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις κατά των οικονομικών δυσχερειών και της μακροχρόνιας εξουσίας του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Ο στρατός έδιωξε τον Μπασίρ τον Απρίλιο, την ώρα που οι διαδηλώσεις και οι ελλείψεις συνεχίζονταν. Οι ακτιβιστές δεν σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις, ασκώντας πιέσεις στις ένοπλες δυνάμεις να επιταχύνουν τη μετάβαση στην πολιτική εξουσία και αξιώνοντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επιδρομή εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο Χαρτούμ τον Ιούνιο.

«Δυνάμεις που ανήκουν στον στρατό και την (παραστρατιωτική δύναμη) Ταχεία Στήριξη πυροβολούσαν αδιακρίτως και με σφοδρότητα σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης μαθητών Λυκείου στο Ελ Ομπέιντ» τόνιζει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης σε μια ανακοίνωση.

«Μονάχα μια πολιτική εξουσία είναι ικανή να διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες για όλα αυτά τα εγκλήματα».

Το πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν SUNA μετέδωσε ότι οι αρχές της πολιτείας έκλεισαν όλα τα σχολεία μέχρι νεωτέρας.

Στο Χαρτούμ, δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αφότου έμαθαν για τη βία στο Ελ Ομπέιντ, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ