Κατρούγκαλος για σύνταξη των 23.000 ευρώ: Δεν βγήκε ποτέ – Πρόκειται για fake news του Βρούτση


Για προσπάθεια αντιπερισπασμού του υπουργού Εργασίας κάνει λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας πως ουδέποτε δόθηκε σύνταξη 23.000 ευρώ. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, υποστήριξε πως μια δικαστική απαίτηση ασφαλισμένου την χρησιμοποίησε ο κ. Βρούτσης «για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για την δική τους “αντιμεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το χαρακτηριστικό του “νόμου Κατρούγκαλου” όπως τον λένε είναι ότι για πρώτη φορά ενοποίησε όλους τους κανόνες που αφορούσαν τόσο τις εισφορές όσο και την παροχή συντάξεων. Επομένως, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής του νόμου (όταν όλοι οι ασφαλισμένοι θα υπάγονται απολύτως στους κανόνες) η ανώτατη σύνταξη που θα προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάπως παραπάνω από 3.000 ευρώ, για κάποιον που έχει εξαντλήσει τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών και έχει πλήρη ασφαλιστική ζωή 40 ετών».

«Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ, ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης. Μου είπε ότι αφορά μεμονομένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών», σημείωσε ο Γ.Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «οι δικηγόροι ξέρουν, ότι για κάθε συμβόλαιο, πέραν της αμοιβής που έπαιρνε ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος, πήγαινε και ένα ποσοστό σημαντικό ως κοινωνικός πόρος. Αλλά αυτό δεν ήταν δική της εισφορά και δεν μπορούσε να το υπολογίσει. Ποτέ επομένως δεν βγήκε τέτοια σύνταξη 23.000 ευρώ, από την συγκεκριμένη συμβολαιογράφο διεκδικήθηκε, επειδή δεν την πήρε έχει κινηθεί και νομικά ασκώντας ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΕΚΦΑ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι τα παραπάνω είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός προκειμένου να συγκαλυφθούν όσα σχεδιάζει η ΝΔ για το ασφαλιστικό.

Σημείωσε μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, όπως του κ. Κυρανάκη που «είπε ο ίδιος ότι δεν αφορά μόνο την επικουρική, αλλά το σύνολο της σύνταξης, δηλαδή και την κύρια σύνταξη. Δεν μας λένε όμως πώς πρόκειται να κάνουν αυτή την “μεταρρύθμιση”. Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε σιωπή για μία προεκλογική σημαία τους, εύλογα ανησυχείς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν στις ΗΠΑ που καταδεικνύουν τους κινδύνους για τον ασφαλισμένο από την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ