120 δόσεις Εφορίας: Πόσο μειώνεται η μηνιαία πληρωμή – Οι κερδισμένοι της ρύθμισης


Το κλίμα της οικονομίας αλλάζει – Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή δίνει «ανάσα» σε εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ και την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η ρύθμιση, σημαντικά βελτιωμένη πλέον, σε σύγκριση με αυτήν που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων με οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να τεθούν οριστικά σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης καθώς παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικά, επιτρέπει την εξόφληση οφειλών από 2.400 ευρώ και άνω σε 120 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα ακόμη και οφειλές από 200 έως 2.400 ευρώ μπορούν να εξοφλούνται σε 10 έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που επήλθαν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ελάχιστη καταβλητέα μηνιαία δόση μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες.

Η τροποποίηση αυτή θα ευνοήσει κυρίως όσους είχαν το 2017 ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οφείλουν στην Εφορία ποσά από 2.400 έως 3.600 ευρώ, καθώς θα τους επιτρέψει να εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτά σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-30 ευρώ η κάθε μία.

Ευνοημένοι όμως θα είναι και οι μικροοφειλέτες με χρέη μέχρι 2.400 ευρώ, καθώς με την καθιέρωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ θα αυξηθεί αυτόματα, κατά μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

«Φρένο» στις κατασχέσεις για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, η Εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, η Εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κλπ), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου. Για το λόγο αυτό, μέσα στον περασμένο Ιούνιο, είχε εκδοθεί και διευκρινιστική εγκύκλιος από την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία τονίζονταν πως η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ρυθμίσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέστειλε το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.

Με τη βελτιωμένη ρύθμιση που έφερε άμεσα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπαίνει «φρένο» στις κατασχέσεις της Εφορίας, η οποία δεν θα μπορεί πλέον να προχωρά σε κατασχέσεις και για τους συνεπείς οφειλέτες.

Με το νέο φορολογικό που κατατέθηκε χθες και θα ψηφιστεί στις αρχές της εβδομάδας, για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

Τελευταία ευκαιρία

Για να μπει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν πριν προστεθούν και οι νέοι φόροι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χθες για τις 120 δόσεις θα είναι η τελευταία ρύθμιση ευκαιρίας για τα χρέη του παρελθόντος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ