Οικονομική «αιμορραγία» για την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία


Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε το κοινωνικο-πολιτικοοικονομικό γεγονός της χρονιάς. Και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί. Το πώς θα συμβεί αυτό, δεν το γνωρίζουν ούτε οι επικεφαλής των κέντρων αποφάσεων της Ε.Ε. Η αυτονόητη διαπίστωση συνθέτει ένα παζλ αβεβαιότητας, αλλά και οικονομικών συνεπειών – τις οποίες η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας ήδη βιώνει στο πετσί της.

Ένας από τους πυλώνες των βρετανικών εργοστασίων, έχει ήδη εξαγγείλει πως αποχωρεί από την χώρα. Η Honda κλείνει την μονάδα της στο Σουίντον, ενέργεια που έχουν προειδοποιήσει πως θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν πολλές ακόμα εταιρίες, όπως η MINI, η BMW, η Toyota, η Nissan ακόμα και η Rolls-Royce! Φαντάζεστε το απαύγασμα της βρετανικής κουλτούρας σε τέσσερις τροχούς, εκτός Αγγλίας; Το σενάριο είναι δυσοίωνο και πέρα για πέρα ρεαλιστικό. Ακόμα πιο ρεαλιστική είναι η πραγματικότητα, βέβαια, στην οποία η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζεται να «αιμορραγεί» οικονομικά, πριν ακόμα αρχίσουν τα λουκέτα.

Σύμφωνα με έρευνα του CNN, οι επενδυτικές κινήσεις στον χώρο έχουν μειωθεί κατά 70% από την αρχή του έτους. Οι κατασκευαστές ρίχνουν όλο το βάρος στην εξεύρεση λύσεων για το Brexit, με το κόστος να φτάνει συνολικά τα 365 εκατομμύρια δολάρια. Το αντίστοιχο των επενδύσεων μετά βίας ξεπερνά τα 100 εκατ. και μειώνεται με εκθετική ακρίβεια. Ουσιαστικά πρόκειται για πάγωμα των εκροών, εν αναμονή των εξελίξεων. O πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτου στην Μεγάλη Βρετανία, Mike Hawes, έστειλε επιστολή στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της χώρας, Boris Johnson, στην οποία προειδοποιεί για το ζοφερό μέλλον της βιομηχανίας σε περίπτωση που υλοποιήσει τις απειλές του και οδηγήσει το Η.Β. σε άτακτη έξοδο από την Ε.Ε.

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις του CNN καταδεικνύουν γλαφυρά το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής, σε περίπτωση που ο Johnson τραβήξει το σχοινί. Οι καταβαράθρωση των εξαγωγών και οι δασμοί που θα επιβληθούν στα βρετανικά αυτοκίνητα, αναμένεται να δημιουργήσουν έλλειμμα που θα φτάνει τα 5,5 δις δολάρια ετησίως! Αλλιώς, 63.300 δολάρια ανά λεπτό! Κοντολογίς, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση μετά την δεκαετία του 1970, όταν το πετρελαϊκό κραχ ισοπέδωσε την παραγωγή της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τυχόν άτακτο Brexit θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, που θα φτάσει στα όρια του αφανισμού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ