ΗΠΑ: Γυρίζουν οι βουλευτές για να αλλάξουν το νόμο για την οπλοκατοχή – Μέτρα εξετάζει ο Τραμπ


Δραστικά μέτρα κατά της οπλοκατοχής και αυστηρές ποινές εξετάζουν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το αιματοκύλισμα του Σαββατοκύριακου. 

Οι δύο μαζικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο δράστης της επίθεσης στο Τέξας φέρεται να είχε δημοσιοποιήσει ένα μανιφέστο, δηλώνοντας ότι ήθελε να στοχοποιήσει τους ισπανόφωνους, αλλά και να σταματήσει την εισβολή των μεταναστών, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με αυτήν που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο.

Στο ίδιο μανιφέστο υπήρχε αναφορά στην επίθεση που έγινε σε ένα τζαμί στη Νέα Ζηλανδία, με συνέπεια τον θάνατο 51 ανθρώπων.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων διχάζονται για το αν θα πρέπει το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα να διακόψει τις καλοκαιρινές διακοπές του και τα μέλη του, να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον, ώστε να ψηφίσουν νομοθεσία για τον πιο αυστηρό έλεγχο της οπλοκατοχής, μετά τις μαζικές αιματηρές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν αρχικά αντίθετη σε μια τέτοια ιδέα και στην διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που έγινε με την κοινοβουλευτική της ομάδα, ενώ αργότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνολικής επιστροφής των βουλευτών, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η Πελόζι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είπε στα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας ότι πρέπει να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ και στην ξεκάθαρη άρνησή του να προωθήσει τα δύο νομοσχέδια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων προηγουμένως, μέσα στο 2019.

«Ο πρόεδρος κι ο Μιτς ΜακΚόνελ θα πρέπει να αισθανθούν το θυμό του κόσμου [για την κατάσταση αυτή]. Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να σώσουμε ζωές,» τόνισε η Πελόζι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με έναν βοηθό της.

Άλλοι Δημοκρατικοί επεσήμαναν από την πλευρά τους, ότι ο ΜακΚόνελ είναι απίθανο να φέρει στην ολομέλεια της Γερουσίας νομοσχέδια που έχουν καταρτίσει και ψηφίσει οι Δημοκρατικοί, ζητώντας την ανάληψη άμεσων ενεργειών από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μερικοί βουλευτές, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τζέρι Νάντλερ, είπε πως η επιτροπή του θα πρέπει να γυρίσει στο Καπιτώλιο και να ψηφίσει επιπρόσθετα νομοσχέδια για την οπλοκατοχή, συμπεριλαμβανομένης και μίας απαγόρευσης για τα επιθετικά όπλα, όπως δήλωσαν αρκετές πηγές.

Σε μία επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς, η Πελόζι άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο μιας πιθανής ανάληψης δράσης από την Επιτροπή Δικαιοσύνης στην διάρκεια των θερινών διακοπών «για νομοθετήματα πρόληψης της βίας των όπλων, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας προσφυγής σε δικαστήρια, ώστε οι αμερικανικές πολιτείες να υποχρεώνονται να λάβουν δράση κατά της οπλοκατοχής [red flag bill].»

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη για να επιστρέψει και να ψηφίσει νομοθεσία, στην περίπτωση που η Γερουσία μας στείλει ένα τροποποιημένο δικομματικό νομοσχέδιο ή αν κάποιο άλλο νομοσχέδιο είναι έτοιμο για την προώθησή του στην ολομέλεια», έγραψε η ίδια στην επιστολή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την πιο σκληρή νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής μέσα σε μία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου κι ενός νομοσχεδίου για τον υποχρεωτικό έλεγχο των στοιχείων των υποψηφίων αγοραστών όπλων, σχεδόν για όλα τα είδη αγορών.

Αναμένεται αντίδραση Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει τρόπους για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, αλλά και από το πλαίσιο των προεδρικών εξουσιών του, ώστε να περιορίσει την βία από την κατοχή όπλων, μετά τις τραγικές επιθέσεις στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου σύμφωνα με το Politico.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται καθώς οι σύμβουλοι του πιστεύουν πως το Κογκρέσο δεν έχει την δυνατότητα να περάσει μία δικομματική νομοθεσία που να στηρίζεται σε συμβιβασμούς, με δεδομένη την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ είναι «αποφασισμένοι» να αναλάβουν δράση μετά τις επιθέσεις στο Ελ Πάσο (Τέξας) και στο Ντέιτον του Οχάιο.

Η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις «που θα φέρουν ένα πραγματικό αποτέλεσμα,» καθώς είναι αντίθετη στην άποψη ότι «όλα είναι καλά,» δήλωσε ένας από τους βοηθούς του προέδρου Τραμπ.

Δέκα μήνες μετά την επίθεση ενός εφήβου που σκότωσε 17 ανθρώπους στο Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ έπειτα από απαίτηση του προέδρου θέσπισε έναν κανονισμό απαγόρευσης εξαρτημάτων (bump stocks) τα οποία μετατρέπουν ημιαυτόματα όπλα, σε αυτόματα όπλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στην διάθεσή του μία σειρά επιλογών.

Υπάρχουν ήδη οι ιδέες για την χρήση των προεδρικών εξουσιών, ώστε να επιβληθεί ένα υποχρεωτικό πλαίσιο ελέγχου στους πελάτες των πωλητών όπλων, που ξεπερνούν κάποιο ετήσιο όριο, ενώ εξετάζεται και η αύξηση των προστίμων στους κατασκευαστές που παρακάμπτουν τους κανονισμούς που υπάρχουν.

Παράλληλα, εξετάζεται η δρομολόγηση ειδικών ρυθμίσεων σε όλο το πλαίσιο που αφορά στην διαδικασία της αγοράς όπλων.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε την ενίσχυση της νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους τοπικούς αξιωματούχους να αναγνωρίζουν καλύτερα τους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, ώστε να απαγορεύεται η πρόσβασή τους στην αγορά ή στην κατοχή όπλων.

Ωστόσο, ο ίδιος προχώρησε ακόμη περισσότερο ζητώντας αλλαγές στην υπάρχουσα κουλτούρα που «εξυμνεί την βία» στις ΗΠΑ, ενώ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει προτεραιότητα στην επιβολή της θανατικής ποινής σε όσους καταδικάζονται για εγκλήματα μίσους και μαζικές δολοφονίες.

«Είναι πολύ εύκολο σήμερα για τους προβληματικούς νέους να είναι περιτριγυρισμένοι από μία κουλτούρα που εξυμνεί την βία. Πρέπει να το σταματήσουμε ή να το μειώσουμε αποτελεσματικά αυτό και πρέπει να αρχίσουμε άμεσα,» είπε ο Τραμπ στο διάρκειας δέκα λεπτών προεδρικό διάγγελμά του, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στην διεξαγωγή ελέγχων μεγάλης κλίμακας για την οπλοκατοχή.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ