ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα Μάλερ


Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγει στη φόρα το πόρισμα Μάλερ.

Συγκεκριμένα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατάργησης των περιορισμών στην πλήρη δημοσιοποίηση των όσων περιέχονται στο τελικό πόρισμα Μάλερ για την έρευνας περί εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με το “Politico”.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ κατά τη διάρκεια δικαστικής ακρόασης και για περισσότερο από δύο ώρες, ο περιφερειακός δικαστής Ρέτζι Ουάλτον φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις να συμφωνεί με τους δικηγόρους της ηλεκτρονικής σελίδας ειδήσεων (BuzzFeed), αλλά και του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής στο Διαδίκτυο (EPIC), που επιδιώκουν την αφαίρεση των μαύρων ταινιών που καλύπτουν περίπου 1.000 στοιχεία στο κείμενο των 448 σελίδων του πορίσματος του Μάλερ.

Ο δικαστής δεν προχώρησε στην έκδοση κάποιας απόφασης για το θέμα, ενώ η εκδίκαση έγινε μετά από δύο προσφυγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης επί τη βάσει της νομοθεσίας (Freedom of Information Act), με το αίτημα να αποκαλυφθούν τα τμήματα στο κείμενο του πορίσματος Μάλερ που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, ο Ουάλτον που έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σχετικά με το να παραμείνει το πόρισμα Μαλερ επεξεργασμένο και με τις περικοπές στοιχείων, όπως δημοσιοποιήθηκε.

“Αυτό έχει να κάνει με μία ανοιχτή κυβέρνηση”, είπε ο Ουάλτον στην διάρκεια της συζήτησης, επικαλούμενος την απόφαση για τα σεξουαλικά εγκλήματα του επενδυτή Τζέφρι Επστάιν το 2008, δίνοντας ένα παράδειγμα για την πολυπλοκότητα της διαδικασίας σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ανθρώπων που είναι γνωστοί στην κοινή γνώμη, αλλά και το πώς η διαδικασία αυτή προωθεί την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά τόσο το EPIC όσο και η σελίδα BuzzFeed κατέθεσαν τις μηνύσεις τους, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η αιτιολογία του Μάλερ, σύμφωνα με την οποία, ο ίδιος δεν προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και του Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν χθες ότι η δημοσιοποίηση λεπτομερειών από το πόρισμα της έρευνας του Μάλερ θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος Τραμπ είναι σωστός όταν ισχυρίζεται πως η έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν ένα “κυνήγι μαγισσών”.

“Πρόκειται για κάτι το οποίο ειλικρινά δίχασε την χώρα”, υποστήριξε ο Ματ Τοπίκ, δικηγόρος του BuzzFeed, αναφορικά με τους ισχυρισμούς γύρω από την αξιοπιστία της έρευνας του Μάλερ.

“Η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει όσα περισσότερα μπορεί να μάθει”, τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: “Politico”


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ