Η Τουρκία στέλνει κι άλλα πλοία για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο


Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα μέσα στον Αύγουστο, με αιχμή του δόρατος τα πλοία γεωτρήσεων που συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που ξεκινά νέα προσπάθεια μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί, για να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι τα δύο τουρκικά πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλο ένα πλοίο αυτόν το μήνα.

«Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες στη γεώτρηση Finike-1 στις περιοχές που έχει άδεια η Τουρκία. Το Γιαβούζ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην γεώτρηση Karpaz-1. Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή, από τα τέλη του Αυγούστου» τόνισε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις που έκανε μέσα από το «Γιαβούζ». Μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας συνοδεύουν ήδη το «Γιαβούζ».

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες από οποιουσδήποτε παράγοντες», δήλωσε την Τρίτη (06/08/2019) ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Φράνσις Φάνον, απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές και αποφάσισαν να μην προχωρήσει ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλόβαθμο επίπεδο, προς το παρόν.

Την Παρασκευή (09/08/2019) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια.

Ο Ακιντζί ισχυρίζεται ότι η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος. «Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Μιλώντας, τέλος, στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις» τόνισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ