Μενδώνη: Αυστηρότερες οι ποινές για τους αρχαιοκάπηλους

Για επαναφορά των αυστηρών ποινών για τους αρχαιοκάπηλους, ποινές που είχαν μειωθεί με το νέο ποινικό κώδικα, έκανε λόγο η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια τόνισε πως στόχος των νέων αυστηροποιημένων διατάξεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους αρχαιοκάπηλους», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δύο μήνες πριν από τις εκλογές μείωσε τις ποινές, στέλνοντας λάθος μήνυμα σε όσους παρανομούν.

«Δεν μπορεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση να έρχεται και να κάνει στείρα αντιπολίτευση εγκαλώντας την κυβέρνηση που προσπαθεί να εμποδίσει αυτή την παρανομία, για δήθεν ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην αγορά», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ακόμη έδωσε έμφαση στην ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), τονίζοντας ότι πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση λειτουργώντας με εξωστρέφεια και απόλυτη διαφάνεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πολιτικές του το οδήγησε σε διάλυση.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, στόχος του υπουργείου Πολιτισμού για τη ανασύσταση του ΤΑΠΑ είναι μεταξύ άλλων: «Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό του, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

«Πρέπει να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση και να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης», επεσήμανε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα από τη νέα εκκίνηση του ΤΑΠΑ θα πρέπει να είναι διαφανή, άμεσα και μετρήσιμα».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μεγιστοποίηση της αύξησης των πόρων από τον πολιτισμό και η αξιοποίησή τους με διαφάνεια ώστε να τον ενισχύσουμε δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους αυτοχρηματοδότησης του για να υπηρετήσει αυτό το στόχο», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ