Νέοι και αγορά εργασίας: Τα σύγχρονα «εργαλεία» που σας βοηθούν να βρείτε το επάγγελμά σας


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η εποχή που διανύουμε βρίσκει χιλιάδες νέους ιδιαίτερα προβληματισμένους.

Και αυτό διότι καλούνται να πάρουν μία άκρως σημαντική απόφαση για το μέλλον τους και να επιλέξουν τη σχολή στην οποία θα φοιτήσουν και ενδεχομένως, το επάγγελμα που αξίζει να επιλέξουν.

Οι επιλογές είναι πολλές, το ίδιο και οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Πώς μπορούν, λοιπόν, να ανακαλύψουν οι νέοι ποιο είναι το ιδανικό για εκείνους πρόγραμμα σπουδών και η σχολή εκείνη η οποία θα «καλύψει» τα «θέλω» τους και παράλληλα, θα τους εγγυηθεί ότι δεν θα χρειαστεί να περάσουν πολλοί μήνες από την αποφοίτησή τους για να βρουν εργασία πάνω στον τομέα τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, λοιπόν, αποφασίσαμε να φέρουμε το θέμα της Επιλογής Σταδιοδρομίας στο επίκεντρο και να γνωρίσουμε τα πλέον αποτελεσματικά και καινοτόμα «εργαλεία» σε ό,τι αφορά στην επιλογή επαγγέλματος.

Το σίγουρο είναι πως κάθε νέος και κάθε γονιός αξίζει να τα γνωρίζει.

Η «έξυπνη» αναζήτηση και η κατάλληλη λίστα

Στην αναζήτηση του κατάλληλου επαγγέλματος και συνεπώς, του κατάλληλου προγράμματος σπουδών, μία έρευνα είναι απαραίτητη.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να ανατρέξετε σε έγκυρες «πηγές» -και δη διαδικτυακές, προκειμένου να ανακαλύψετε τις κορυφαίες τάσεις στην αγορά εργασίας, τα skills που αναζητούν οι σύγχρονοι εργοδότες και τα επαγγέλματα του «μέλλοντος» που παρουσιάζουν ήδη μεγάλη ζήτηση.

Μία «έξυπνη» αναζήτηση, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ούτως ώστε να γνωρίζετε πού και πώς «κινούνται» οι τομείς απασχόλησης που σας ενδιαφέρουν.

Στη συνέχεια, δημιουργήστε μία λίστα στην οποία θα προσπαθήσετε να καταγράψετε τους στόχους σας, τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα σπουδών στους τομείς στους οποίους θέλετε να ασχοληθείτε και φυσικά, το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις επιταγές της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Το κομμάτι της σύνδεσης των σπουδών με τον τομέα της απασχολησιμότητας, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν πολλά.

Αξίζει απλώς να αναφερθούμε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, το 78% των αποφοίτων του οποίου έχουν βρει εργασία στον τομέα τους σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την αποφοίτησή τους!

Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης που προσφέρει, βοηθούν τους φοιτητές να έχουν εργασιακή εμπειρία σε όλα τα προγράμματα σπουδών και τους παρέχουν από νωρίς πολύτιμες επαγγελματικές δεξιότητες.

Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να εξετάσετε μία σειρά από παραμέτρους, προτού λάβετε την απόφαση για το επάγγελμα που θέλετε να ακολουθήσετε, βάζοντας ίσως σε πρώτο πλάνο το θέμα της σύνδεσης των σπουδών που σκέφτεστε να κάνετε με την αγορά εργασίας.

Η πολύτιμη βοήθεια της Αριάδνης που βρίσκει στους νέους επάγγελμα

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σωστής διαδικασίας αναζήτησης και της δημιουργίας της κατάλληλης λίστας, σειρά έχει η εύρεση του πλέον σύγχρονου «βοηθού». Και σε ό,τι αφορά στην Επιλογή Σταδιοδρομίας, το όνομα της Αριάδνης… πρωτοστατεί!

Αποτελεί ένα από τα πιο «δυνατά» εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και οι απόφοιτοι Λυκείου γενικότερα, οι οποίοι επιθυμούν να είναι σίγουροι για την επιλογή που θα κάνουν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Τι είναι η Αριάδνη; Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα Ερωτηματολόγιο Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων το οποίο διατίθεται δωρεάν από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, λοιπόν, στηρίζει την ενδυνάμωση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και για αυτόν τον λόγο, έχει αναπτύξει πολλές συνεργασίες στον τομέα της Συμβουλευτικής, ούτως ώστε να βοηθά τους νέους που είναι προβληματισμένοι αναφορικά με την καριέρα που αξίζει να επιλέξουν. Εν συντομία, η Αριάδνη είναι ένα σύγχρονο, έγκυρο και αξιόπιστο ψυχομετρικό «εργαλείο» που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και δίνει σε έναν νέο αναλυτική έκθεση με τη σκιαγράφηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων του, μαζί με ενδεικτικά επαγγέλματα.

Είναι εύκολο στη χρήση και 20 με 30 λεπτά συμπλήρωσης αρκούν για να δώσει άμεσα αποτελέσματα, οπότε σίγουρα αξίζει να το λάβουν υπόψη τους οι νέοι που δεν αισθάνονται σίγουροι για το επαγγελματικό «μονοπάτι» που θέλουν να επιλέξουν!

Από την «έξυπνη» αναζήτηση και τη δημιουργία της κατάλληλης λίστας στα καινοτόμα και ποιοτικά προγράμματα σπουδών, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την Αριάδνη. Οι παράγοντες που αξίζει να λάβει υπόψη του ένας νέος κατά τη δύσκολη και ταυτόχρονα όμορφη διαδικασία επιλογής επαγγέλματος είναι αρκετοί.

Ωστόσο, με τις κατάλληλες πληροφορίες, το πλέον σύγχρονο Κέντρο Καριέρας στο πλευρό του και τα σωστά «εργαλεία» στα χέρια του, μπορεί να αισθάνεται σίγουρος πως εν έτει 2019, θα κάνει τη σωστή για επιλογή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ