Ρέντσι: Κίνδυνος ύφεσης αν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία


Ο Ρέντσι επανέλαβε την πρότασή του για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης «χωρίς φόρους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καλώντας για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

«Αν γίνουν εκλογές (στα τέλη Οκτωβρίου), δεν ξέρω αν το PD (το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) θα πάρει 25%, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 25%. Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα», δήλωσε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου στη Γερουσία.

Με μια αύξηση του ΦΠΑ στο 25% (έναντι 22% που είναι σήμερα), «είναι βέβαιο ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε ύφεση. Ειδικά με τις εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας και όσα συμβαίνουν στην γερμανική οικονομία», εκτίμησε, προκαλώντας μια «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Είναι απολύτως απαραίτητο να «εμποδίσουμε την αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ», υποστήριξε. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μέτρα του προϋπολογισμού που θα επιτρέψουν να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται.

Διαψεύδοντας τις φήμες περί διάσπασης του Δημοκρατικού κόμματος και δημιουργίας δικού του κόμματος, ο Ρέντσι δεσμεύτηκε για ενότητα του PD και επανέλαβε την πρότασή του για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης «χωρίς φόρους», όπως υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης (2014-2016).

Όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρώμη πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2020 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η ιταλική Γερουσία, σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το βράδυ την ημερομηνία της πιθανής ψηφοφορίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε ενάντια στην κυβέρνηση η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι πάντως, που θέλει να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ιταλίας, ήδη άρχισε να τάζει λαγούς με πετραχήλια ενόψει των πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα όπως τόνισε ο Σαλβίνι η μείωση των φόρων ανεξάρτητα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ο στόχος μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης με επικεφαλής τη Λέγκα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ