Σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία – Προβληματισμός και στην Ευρώπη λόγω Γερμανίας

«Προειδοποίηση για παγκόσμια ύφεση». Το ρεπορτάζ του CNN εστιάζει στα κακά νέα που έρχονται από πέντε οικονομίες οι οποίες ανήκουν στις 20 μεγαλύτερες του κόσμου.

  • Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
  • Η ανάπτυξη στην Ιταλία έμεινε στάσιμη.
  • Το πιο ηχηρό καμπανάκι είναι τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
  • Το Μεξικό οριακά μόνο απέφυγε την ύφεση η οποία συνήθως ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.
  • Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι οικονομίες της Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερες σε μέγεθος, αλλά λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι του χρηματοπιστωτικού τομέα και του παγκόσμιου εμπορίου,

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέβασε τις προβλέψεις του για τη παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης από το 2009. Επίσης, κατέβασε τις προβλέψεις του και για το 2020 στο 3,5%. Σε έρευνα της Bank of America περισσότερο από το 1/3 των διαχειριστών κεφαλαίων αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ίδιες οι αγορές φαίνονται να προεξοφλούν την ύφεση. Αδιάψευστο τεκμήριο είναι η τάση των επενδυτών προς τα «ασφαλή λιμάνια» των κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις συνεχώς πέφτουν.

Προβληματισμός στη Γερμανία

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν θεωρεί στην παρούσα φάση απαραίτητη μια «δέσμη κινήτρων» για την τόνωση της δραστηριότητας της γερμανικής οικονομίας, παρά την συρρίκνωση κατά 0,1% που καταγράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τις προειδοποιήσεις ειδικών για τον κίνδυνο ύφεσης.

«Αυτή τη στιγμή – ελπίζω και γενικά – δεν βλέπω την ανάγκη για μια δέσμη κινήτρων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ χθες σε εκδήλωση στο Στράλζουντ και τόνισε ότι η αντίδραση θα είναι ανάλογη της κατάστασης, «δεν θα κάνουμε τώρα το τρίτο βήμα πριν από το πρώτο». Η καγκελάριος έκανε λόγο για είσοδο της γερμανικής οικονομίας «σε δύσκολη φάση» και απέδωσε τα προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές διενέξεις και στα «πολλά λάθη» της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας. Ζήτησε με έμφαση συνεχείς επενδύσεις.

Γερμανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η οικονομία συρρικνωθεί περαιτέρω κατά το τρέχον τρίμηνο, θα πρόκειται για «τεχνική ύφεση». Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ) δίνει στο ενδεχόμενο δύο διαδοχικών τριμήνων με αρνητική επίδοση πιθανότητες 43%.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, έκανε λόγο για «τέλμα»: «Η εσωτερική οικονομία κινείται ακόμη καλά, η αδυναμία αφορά την βιομηχανία και τις εξαγωγές. Σημαντικός λόγος για αυτό είναι οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες και το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Μάριο Όχοφεν: «Η απότομη προσγείωση της οικονομίας είναι εσωτερικό προϊόν. Οι εμπορικές διενέξεις, το Brexit και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζουν ασφαλώς τις εξαγωγές. Αλλά οι ουσιαστικοί λόγοι για την επαπειλούμενη ύφεση βρίσκονται στην λανθασμένη επιλογή προτεραιοτήτων από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έκρινε ο κ. Όχοφεν.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βανσλέμπεν, ο οποίος επισήμανε ότι «μετά την καλή αρχή του έτους, οι επιχειρήσεις προσγειώθηκαν στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα και δεν διαφαίνεται κάποια στροφή». Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η γερμανική οικονομία θα δεχθεί μεγάλη πίεση, καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξής της καταγράφει επιβράδυνση.

Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Ρόμπερτ Λέμαν επισήμανε από τη δική του πλευρά ότι πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν κατά το προσεχές τρίμηνο να περιορίσουν την παραγωγή τους, καθώς οι απαισιόδοξες φωνές υπερτερούν των αισιόδοξων. «Για την ώρα δεν είναι ορατό το τέλος της ύφεσης για την γερμανική οικονομία», πρόσθεσε.

«Η Γερμανία βρίσκεται το καλοκαίρι του 2019 στο όριο μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης», διαπίστωσε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας KfW Κλάους Μπόργκερ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία Ντέτλεφ Σέελε, σε δηλώσεις του στην Bild, εξήγησε πάντως ότι η αγορά εργασίας αντιδρά σήμερα πιο δυναμικά απ’ ό,τι παλαιότερα σε αντίστοιχους οικονομικούς κύκλους. «Πριν από 15 χρόνια, η εξασθένιση της οικονομίας θα είχε οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης. Βλέπουμε ωστόσο ότι η απασχόληση εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και όχι τόσο δυναμικά πλέον, με πρώτα “θύματα” τους εργαζόμενους με περιορισμένη εξειδίκευση», διαπίστωσε.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και οι προοπτικές της απασχολούν όπως είναι αναμενόμενο τα μεγαλύτερα γερμανικά ΜΜΕ. «Φόβος για ύφεση», είναι ο κεντρικός τίτλος της Handelsblatt που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, με εκτενές αφιέρωμα στο θέμα. Για «αριθμούς-σοκ» κάνει λόγο η Bild. «Οι καλές μέρες της οικονομίας πλησιάζουν στο τέλος τους», προειδοποιεί το περιοδικό Der Spiegel. «Η Γερμανία τρεκλίζει χωρίς σχέδιο προς την ύφεση», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Die Welt.

Η μάχη ΗΠΑ – Κίνας

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ., ενώ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 250 δισ.. Το Πεκίνο απάντησε με υποτίμηση του γουάν που έπεσε κάτω από το όριο του 7 προς 1 με το δολάριο, ενώ ο Τραμπ κατηγόρησε την Κιν για νομισματική χειραγώγηση. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω, αναστέλλοντας τους δασμούς για σημαντικό αριθμό κινέζικων προϊόντων. Όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια σε μια αντιπαράθεση που υπονομεύει τα θεμέλια του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου και περνάει πλέον στο πεδίο των νομισματικών ισοτιμιών.

Ταυτόχρονα, η απειλή του Μπόρις Τζόνσον για ένα ανεξέλεγκτο Brexit εντείνει την ανησυχία ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να μπει σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και αναταράξεων


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ