Πολωνία: Παίζει το… παιχνίδι του Τραμπ.

Η Πολωνία ενδέχεται να υποστηρίξει τη ναυτική αποστολή υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ στα ανοικτά του Στενού του Χορμούζ σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ΥΠΕΞ.

Η Πολωνία ενδέχεται να συμμετάσχει ή να υποστηρίξει τη ναυτική αποστολή υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο μετά την πρόσφατη σύλληψη δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση απαιτεί να υπάρξει αντίδραση», τόνισε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να αποσαφηνίσει τη φύση της δυνητικής πολωνικής εμπλοκής.

«Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιου είδους πολωνική υποστήριξη στις αμερικανικές και τις βρετανικές προσπάθειες», σημείωσε πάντως.Τι λέει η Πολωνία επισήμως

Ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας σημείωσε ακόμη ότι η Βαρσοβία θέλει να «διατηρήσει τον διατλαντικό δεσμό» και να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως αυτές για τη Μέση Ανατολή.

Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη στενή θαλάσσια οδό στα ανοικτά του Ιράν, μια κρίσιμης σημασίας αρτηρία για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της περιοχής, καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ιράν.

Η Γερμανία απέρριψε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αποστολή υπό αμερικανική διοίκηση, προκρίνοντας αντ’ αυτής μιας ευρωπαϊκής αποστολής. Το Βερολίνο φοβάται ότι η αμερικανική στρατηγική της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, ακόμη και σε ένοπλη σύρραξη.

Η Πολωνία τηρεί την πολιτική της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και σε ότι αφορά τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν πέρυσι, όμως ταυτόχρονα θεωρεί πως η Ευρώπη θα όφειλε να ακούει «τα αμερικανικά επιχειρήματα», δήλωσε ο Τσαπουτόβιτς.

«Αν υπάρχει διχασμός μεταξύ [της] ΕΕ και των ΗΠΑ αυτό δεν είναι καλό για την Πολωνία και την κεντρική Ευρώπη. Προσπαθούμε λοιπόν να διατηρήσουμε τον διατλαντικό δεσμό και να γεφυρώνουμε τις διαφορές». Και αυτό διότι «θα ήταν πολύ άσχημο εάν οι ΗΠΑ έχαναν το ενδιαφέρον τους για την Ευρώπη», εξήγησε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ