Πετώντας στην κόλαση: Ο πιλότος του ελικοπτέρου στο Τσερνόμπιλ θυμάται


Τρεις αποστολές πάνω από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα έκανε ο Mykola Volkozub με στόχο να περιορίσει τις συνέπειές του. Τριάντα τρία μετά επιστρέφει στο Τσερνόμπιλ.

Σε κάθε πτήση πάνω από τον αντιδραστήρα μετρούσε θερμοκρασία και την σύνθεση των αερίων. Ακόμα θυμάται τον τρόμο που ένιωθε. «Κάποιοι μπορεί να λένε πως δεν φοβόνται αλλά δεν το πιστεύω. Απλά ο καθένας αντιλαμβάνεται τον φόβο διαφορετικά» λέει.

Φορούσε ένα βαρύ γιλέκο από μόλυβδο για να προστατεύεται από την ακτινοβολία. Ανακηρύχθηκε ήρωας της Ουκρανίας και έλαβε και μετάλλιο.

Μετά τις τρεις πτήσεις των 19 λεπτών και 40 δευτερολέπτων συνολικά είχε εκτεθεί σε τόση ακτινοβολία που δεν μπορούσε να καταμετρηθεί. Και το νέο τότε ελικόπτερο που πετούσε, εξοπλισμένο με πλάκες μόλυβδου είχε εκτεθεί σοβαρά. Με μόλις τρεις πτήσεις το εγκατέλειψαν σε νεκροταφείο εξοπλισμού.

«Είχα προετοιμαστεί. Η διαδικασία ήταν πολύωρη και σε βάθος. Έπρεπε να υπολογίσω τα πάντα ακόμα και την επαφή μου με το υπόλοιπο προσωπικό» θυμάται.
Εκείνος ήταν από τους τυχερούς καθώς οι συνάδελφοί του στα άλλα ελικόπτερα αντιμετώπισαν σοβαρούς τραυματισμούς, ασθένειες και τον θάνατο.

Ο Andrei Mizko ήταν μόλις 26 ετών όταν επιλέχθηκε μεταξύ εκείνων που θα έριχναν τόνους μόλυβδου στον αντιδραστήρα. Έντεκα πτήσεις σε 22 μέρες. Η μόνη του προστασία ήταν μια υφασμάτινη μάσκα. Το προσωπικό εδάφους ευθυγράμμισε τη θέση του με τον μόλυβδο που μετέφερε για να τον προστατέψουν. Μάταια.

Ο Mykola Volkozub λαμβάνει μια σύνταξη των 15 περίπου ευρώ μολονότι είναι ανίκανος για εργασία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ