Ο κήπος με τ’ αγάλματα: Η νοσταλγική καλοκαιρινή σειρά των παιδικών μας χρόνων-θυμάστε;

Θα σας πω κάτι… καμιά φορά, όταν εμείς τα παιδιά, η δική μας παρέα δηλαδή, όταν δεν έχουμε πια τι να κάνουμε κι ούτε θέλουμε να παίξουμε τίποτε από τα γνωστά, τότε ξεκινάμε παρέα για τις γειτονιές τραγουδώντας δυνατά. Πολύ δυνατά. Και κεφάτα. Ανοίγει τα παράθυρα ο κόσμος να μας μαλώσει που τους ανησυχούμε στο καταμεσήμερο. Μα γελάνε.

Κι εμείς τραγουδάμε ακόμη πιο πολύ. Ώσπου να γυρίσουμε όλες τις γειτονιές, κουραζόμαστε πια από το πολύ τραγούδι. Και το γέλιο. Και τότε πάμε στην άμμο και ξαπλώνουμε και κοιτάμε τον ουρανό. Αφήνουμε τα πόδια μας να τα βρέχει το κύμα. Ή πάμε στον κήπο με τ’ αγάλματα. Άμα δεν έχουμε σχολείο δηλαδή. Πιο πολύ το καλοκαίρι. Χαιρόμαστε πολύ στον κήπο. Στ’ αγάλματα.

Αγαπάμε τ’ αγάλματα πιο πολύ κι από την τριανταφυλλιά σπηλιά της θάλασσας που πάμε και κρυβόμαστε από τον ήλιο ή τον αέρα. Γιατί τ’ αγάλματα είναι οι ωραίοι, καινούργιοι και παράξενοι φίλοι μας. Ωραίοι φίλοι… Τα πήρανε οι εργάτες, τα σηκώσανε, εμείς τα πλύναμε. Καλά. Να ‘ναι αστραφτερά. Και την άλλη μέρα, σαν βγήκε ο ήλιος, τα βρήκε ν’ ακουμπάνε και τα χάιδεψε στον κήπο του κυρίου Ευρυγένη. Και λάμψανε, αστράψανε λευκά σαν το χιόνι και φανήκανε ωραία και περήφανα και δυνατά κι εμείς τα τριγυρίσαμε. Με χαρά. Μ’ αγάπη.

Μια σειρά που σου διηγείται ένα κομμάτι από τη ζωή. Μια ζωή όμορφη, χαρούμενη, γεμάτη από τη δροσιά των παιδικών χρόνων, της παιδικής ψυχής, γεμάτη από δίψα για γνώση.

Καταφέρνει με έναν αλληγορικό τρόπο, να συνδυάσει την αγάπη για το παρελθόν με τις παιδικές ανησυχίες και μαθαίνει στα παιδιά ν’ αγαπούν την προγονική κληρονομιά χωρίς, όμως, τη διδαχή και το διδασκαλισμό. Εικόνες γεμάτες φως, γειτονιά, καλοκαίρι, θάλασσα, παιχνίδι, αθωότητα.

Μια εκπληκτική παιδική περιπέτεια, μια δύσκολη μεταφορά βιβλίου που όμως καταφέρνει να ανοίξει ένα μαγικό παράθυρο σε άγνωστα ή χαμένα πράγματα για μας σήμερα.

Πρόκειται για μεταφορά του παιδικού βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη στην τηλεόραση σε σενάριο-σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου και μουσική από τον Σταμάτη Σπανουδάκη.

Ηταν πρώτη παιδική σειρά παραγωγής ΕΡΤ. Από τα δημοφιλέστερα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του ’80. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 1981 και η σειρά ολοκληρώθηκε με την προβολή του έκτου επεισοδίου το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1981.

Προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ το 1982 και το 1985, από το κανάλι της Βουλής το 2009 και από την ΕΤ1 προσφάτως, το 2010 και το 2011.

Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι: Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Άννα Γεραλή, Βασίλης Τσάγκλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Μενέλαος Ντάφλος, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας και μια χούφτα παιδιά.

Η σειρά πραγματεύεται τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε μια παρέα παιδιών, μόλις ανακάλυψαν, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους, αρχαία αγάλματα που ήταν θαμμένα στην άμμο. Μια μικρή αθώα ρομαντική ιστορία, με απλό και πλούσιο σενάριο, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και μια θολή νοσταλγία να ποτίζει την εικόνα και να μας διαπερνά.

Περίληψη

Μια παρέα παιδιών περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της σε ένα χωριό. Περίοδος καλοκαιριού και τα παιδιά παίζουν στη θάλασσα. Στη συνέχεια, επιβιβάζονται στη βάρκα του μπάρμπα-Κυριάκου, ο οποίος τους διηγείται ιστορίες από τα ταξίδια του. Ενώ ανοίγουν λάκκους στην παραλία για να θάψουν σκουπίδια, αντικρίζουν ένα άγαλμα θαμμένο στην άμμο. Στη συνέχεια και άλλα αρχαία αγάλματα και τα μεταφέρουν σε έναν κήπο. Κρύβουν την ανακάλυψή τους από τους μεγάλους και γίνονται φίλοι με τα αγάλματα, τρώνε, παίζουν και μιλάνε μαζί τους. Όταν κάποτε το μυστικό τους αποκαλυφθεί και η αρχαιολογική εταιρεία παραλάβει τα αγάλματα, τα παιδιά θα αισθανθούν ότι έχασαν αγαπητούς φίλους.

Αν δεν την έχετε δει καιρός να την δείτε, αν την παρακολουθούσατε παλιά μπορείτε να την ξανά θυμηθείτε στα on line επεισόδια εδώ.

Επεισόδιο -1

Περίληψη επεισοδίου: Περίοδος καλοκαιριού και τα παιδιά παίζουν στη θάλασσα. Στη συνέχεια, επιβιβάζονται στη βάρκα του μπάρμπα-Κυριάκου, ο οποίος τους διηγείται ιστορίες από τα ταξίδια του. Ενώ ανοίγουν λάκκους στην παραλία για να θάψουν σκουπίδια, αντικρίζουν ένα άγαλμα θαμμένο στην άμμο.

Επεισόδιο – 2

Περίληψη επεισοδίου: Η Λενιώ γράφει στον πατέρα της και του εξιστορεί τα γεγονότα μετά την αποκάλυψη του αγάλματος. Τα παιδιά περνούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στον κήπο του συμβολαιογράφου, όπου βρίσκονται προσωρινά τα αγάλματα. Εντωμεταξύ, φτάνει ο πατέρας της Φιλίτσας και όλο το χωριό πηγαίνει να τον υποδεχτεί.

 

 

Επεισόδιο – 3

Περίληψη επεισοδίου: Τα παιδιά επισκέπτονται έναν καταυλισμό τσιγγάνων. Στη συνέχεια, συγκεντρώνονται στον κήπο με τα αγάλματα, όπου ο δάσκαλος τους τούς μιλά για την ιστορία των αγαλμάτων, για τη σταδιοδρομία του και τους δίνει συμβουλές για τη ζωή. Εντωμεταξύ, σχεδιάζεται η μεταφορά των αγαλμάτων, η οποία φαίνεται να είναι προ των πυλών. Η είδηση αυτή διαρρέει και αναστατώνει τα παιδιά.

 

Επεισόδιο – 4

Περίληψη επεισοδίου: Τα παιδιά επιτηρούν με βάρδιες τα αγάλματα, προκειμένου να τα προστατεύσουν. Η Χρυσούλα και ο Πάυλος παντρεύονται και τα παιδιά παρακολουθούν την τελετή. Ο Αρτέμης με τη Γερμανίδα φίλη του κάνουν περίπατο στον κήπο με τα αγάλματα. Αιφνιδιάζονται από την άφιξη δύο αρχαιολόγων και κρύβονται, για να τους παρακολουθήσουν. Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με τα παιδιά να παίζουν τα «αγαλματάκια».

 

Επεισόδιο – 5

Περίληψη επεισοδίου: Ο ερχομός του πατέρα της Ελένης χαροποιεί την ίδια και τη μητέρα της κι αμέσως οι δυο τους αρχίζουν τις ετοιμασίες στο σπίτι για την υποδοχή του. Στο μεταξύ η Ελένη πληροφορείται από τη μητέρα της ότι κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το σπίτι τους και της απαντά ότι δε θέλει, ενώ η μητέρα της προσπαθεί να τη μεταπείσει. Τέλος, το ρομαντικό ειδύλλιο που έχει αρχίσει ανάμεσα σε ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από τη Γερμανία που παραθερίζει στο χωριό, τελειώνει σύντομα, καθώς το κορίτσι αναχωρεί.

Επεισόδιο – 6

Περίληψη επεισοδίου: Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, ο Βαγγέλης επιστρέφει σπίτι του έπειτα από πολύμηνη απουσία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ξαναζήσει κοινές στιγμές με τη σύζυγο και την κόρη του, κάνοντας βόλτες και πηγαίνοντας για μπάνιο. Παράλληλα, συζητά με τα παιδιά που βρήκαν τα αγάλματα και τους μιλά για τα ταξίδια του και τις φυλές της Αφρικής. Παράλληλα, ο Βασίλης, ολοκληρώνοντας την καλοκαιρινή του εργασία στο καφενείο, αγοράζει με τα λεφτά που κέρδισε δώρα για τα συγγενικά του πρόσωπα. Τέλος, όταν τα παιδιά πληροφορούνται ότι η αρχαιολογική υπηρεσία παίρνει τα αγάλματα από τον κήπο, αποφασίζουν να κινητοποιηθούν και συγκεντρώνονται στον εν λόγω χώρο, όπου ενημερώνονται από τον αρχαιολόγο για τη σημασία και την αξία της μεταφοράς τους σε μουσείο.

Πηγή: https://memorylifegr.blogspot.com

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ