Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ


Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κινείται προς την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές.

Να υπενθυμίσουμε πως οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην βοηθήσει το τάνκερ. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία και τα χρήματα από την πώλησή του θα εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της οργάνωσης Φρουροί της Επανάστασης.

Όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οποιαδήποτε βοήθεια προς το δεξαμενόπλοιο μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή στήριξης σε μία τρομοκρατική – για τις ΗΠΑ – οργάνωση.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις θέσεις των ΗΠΑ επί του ζητήματος. Η ίδια ενημέρωση έχει παραχθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

«Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου. Πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν πως το συγκεκριμένο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από τον απόπλου.

«Είναι ένα θέμα που θα διαχειριστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία του ιρανικού τάνκερ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ