Υπουργείο Εσωτερικών: «Καταιγίδα» συναντήσεων του κ. Θεοδωρικάκου με Περιφερειάρχες και Δημάρχους

«Μπαράζ» συναντήσεων έχει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με Δημάρχους και Περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα – Στόχος του υπουργού Εσωτερικών είναι να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας και να βρεθούν άμεσα λύσεις –  Στα πρώτα σχέδια του υπουργείου είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στη συνέχεια η αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τις βουλευτικές εκλογές.

Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας νέας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης που θα αναληφθεί σύντομα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι νέοι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας καθώς και βουλευτές του Νομού.

«Μέσα σε αυτό το νομοθέτημα θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Στην κυβέρνηση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να καταργήσουμε την απλή αναλογική» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η εφαρμογή της οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θειδωρικάκος και συνέχισε «θα φέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών θα «πρέπει να ξέρουν όλοι, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και πολίτες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών και οι συναρμοδιότητες των δήμων. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες «δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει». Υπογράμμισε δε ότι «οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε οι πολίτες κάνουν στις εκλογές τις επιλογές τους και αναθέτουν τα καθήκοντα του δημάρχου, του περιφερειάρχη ή του πρωθυπουργού της χώρας σε εκείνους που έχουν επιλέξει για την επόμενη τετραετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι αυτό θα αναβαθμιστεί « η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ που θα προκύψει, θα εξετάσει την ενίσχυση αυτού του προγράμματος και με νέους όρους καθώς και με νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δήμων» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο αλλά και την κυβέρνηση, για την στήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και συζήτησαν για όλα τα καίρια ζητήματα και την συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία.

Στην ενίσχυση και στήριξη της περιοχής αναλύοντας τις πολλές της δυνατότητες στάθηκε ο κ. Χρυσόστομος ενώ από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνένωσης δυνάμεων σε μία κοινή προσπάθεια για το καλό της χώρας.

Ο ιεράρχης αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία της Εκκλησίας με τις τοπικές Αρχές «θέλω να ξέρετε ότι τουλάχιστον εδώ, σε τοπικό επίπεδο, η διάθεση της Εκκλησίας είναι να συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση σε δομές που μπορεί να υπάρξει αυτή η συνεργασία. Κατά καιρούς έχουμε από κοινού αντιμετωπίσει προβλήματα κοινωνικά και μέχρι στιγμής η συνεργασία ήταν άριστη. Ευελπιστώ και με τις νέες δημοτικές αρχές να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε από την ιστορία μας, ότι κάθε φορά που έχουμε πετύχει την ενότητα του έθνους μας, η Ελλάδα έχει πάει μπροστά και έχει αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία. Το πιο σημαντικό για κάθε χώρα, το πιο σημαντικό για κάθε κράτος -ακόμα και τώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης- είναι οι πολίτες να είναι ενωμένοι και να δείχνουν έναν αληθινό πατριωτισμό. Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τον υπουργό Εσωτερικών συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι όλη την εβδομάδα ο κ. Θεοδωρικάκος είχε «μπαράζ» συναντήσεων με Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου και συζήτησαν για αυτοδιοικητικά θέματα που αφορούν τις υποδομές στο πρώτο λιμάνι της χώρας καθώς και μια σειρά ζητήματα οργάνωσης του Δήμου που έχουν άμεση σχέση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 12:00 με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και στις 13:00 με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου κ. Ευάγγελλο Μπουρνούς.

Συζήτησαν θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στους Δήμους, αλλά και πώς μπορεί να βελτιωθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι πολίτες.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ