Πώς θα προετοιμαστεί ένα παιδί για το νηπιαγωγείο; (check-list)

Όλα όσα πρέπει να κάνουν τα νήπια όταν πάνε στο σχολείο.

Όταν ένα παιδί αρχίζει το νηπιαγωγείο, του συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Εκεί θα συναντήσει άλλα παιδιά της ηλικίας του, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και που ζουν σε διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα.

Το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά συναντούν ποικιλία ικανοτήτων, γλωσσών και πολιτισμών. Αυτές οι διαφορές αποτελούν ευκαιρίες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν το ένα από το άλλο. Όλα μαζί θα αποτελέσουν μέλη μιας μικρής κοινότητας, όπου θα παίζουν και θα μαθαίνουν ταυτόχρονα.

Πώς θα προετοιμαστεί ένα παιδί για το νηπιαγωγείο;

Μια καλή πρόταση για την προετοιμασία του παιδιού είναι να δημιουργήσουν οι γονείς ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για τη μετάβασή του στο νηπιαγωγείο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν (3-4 εβδομάδες) η ώρα που θα κοιμάται και που θα ξυπνάει, ώστε να μπορεί να κοιμάται αρκετά και να εξοικειωθεί με το χειμερινό του πρόγραμμα.

Χρειάζεται κάποιες ειδικές γνώσεις το παιδί για να πάει στο νηπιαγωγείο;

Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις δεξιότητες που θεωρούν ότι θα πρέπει να αναπτύξει το παιδί πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Καταρχήν δεν είναι ευδιάκριτες, ούτε υπάρχουν κάποιες που θεωρούνται απαραίτητες, αλλά ούτε οι γονείς έχουν τις επιστημονικές γνώσεις, ώστε να διαγνώσουν την επάρκειά τους. Εξάλλου δεν έχουν όλα τα παιδιά τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης. Το μαθησιακό περιβάλλον του νηπιαγωγείου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό. Αντιθέτως είναι συνεργατικό και προσαρμοσμένο στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των παιδιών.

Τι πρέπει να γνωρίζει ένα νηπιάκι; Τι πρέπει να κάνει καθημερινά;

Η απάντηση στον πίνακα (check-list) που ακολουθεί:

lista gia nipiakia

πηγή λίστας: Instagram account Todd Parr

πηγή: Mothersblog.gr


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ