Βρετανία: Ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ το κλείσιμο της Βουλής – Ολοταχώς για άτακτο Brexit


Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

AP_19240517663987.jpg
Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε την αναστολή του Κοινοβουλίουap

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε επιστολή προς τη βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για να την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της, σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian Χέδερ Στιούαρτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει στους βουλευτές αφού επιδιώκει την αύξηση του χρόνου κατά τον οποίο το κοινοβούλιο δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία, δήλωσε ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο – όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις… Οταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης συνάντηση με την βασίλισσα.

Την ανησυχία του εξέφρασε με επιστολή προς την βασίλισσα και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Πραξικόπημα» καταγγέλλουν οι Βρετανοί πολιτικοίap

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Τομ Μπρέικ.

Αμφιλεγόμενη απόφαση

Η λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου αναμένεται να ανασταλεί για πέντε εβδομάδες, εν όψει της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Πολιτικοί, και από τις δύο πλευρές του Brexit, κάνουν λόγο για «πραξικόπημα».

Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να ξεκινήσει νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με νέο πρόγραμμα, από τις 14 Οκτωβρίου. Αντί, λοιπόν, για την προβλεπόμενη παύση των τριών εβδομάδων, η βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 10 Σεπτεμβρίου. Με τόσο περιορισμένο χρόνο, θα είναι από δύσκολο έως ανέφικτο για τους βουλευτές να επεξεργαστούν τα νομοθετικά μέτρα που θα αποτρέψουν ένα hard Brexit.

Αν είναι νόμιμη η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου; Ναι, εξηγούν οι γνωρίζοντες. Είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως μεταξύ του τέλους μιας κοινοβουλευτικής περιόδου και της αρχής μιας νέας. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες της παρούσας συγκυρίας είναι ασυνήθιστες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ