Ιταλία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε

Η Ιταλία βυθίστηκε στην πολιτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση του συνασπισμού με τα 5 Αστέρια που προκάλεσε στις 8 Αυγούστου ο επικεφαλής της Λέγκα Σαλβίνι.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δέχθηκε σήμερα να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, υποστηριζόμενος από μια πρωτοφανή πλειοψηφία ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τα Πέντε Αστέρια, λέγοντας ότι θέλει μια χώρα «πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική, που να περιλαμβάνει όλους».

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμά του το οποίο χαρακτήρισε σχέδιο ενός «νέου ανθρωπισμού» με σκοπό η Ιταλία να γίνει «μια χώρα πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική, που να περιλαμβάνει όλους».

Ο Τζουζέπε Κόντε είπε επίσης ότι θέλει να μετατρέψει την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης σε «ευκαιρία ανάκαμψης» για να ξαναδώσει στην Ιταλία «τη θέση που της αξίζει» και «έναν ρόλο σε πρώτο πλάνο στην Ευρώπη» στο πλαίσιο «του σεβασμού της πολυμέρειας».

Κατ΄αρχάς θα «αφοσιωθεί στην επεξεργασία ενός προγράμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που δέχθηκαν να υποστηρίξουν αυτό το νέο σχέδιο». Θα τις συναντήσει τις επόμενες ώρες και εκτιμά ότι θα υποβάλει στον πρόεδρο τον κατάλογο των υπουργών «τις ερχόμενες ημέρες». Ιταλία: Ο Σαλβίνι γκρεμίζει την κυβέρνηση – Στα σκαριά συνασπισμός «Ούρσουλα»;

Έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, τα Πέντε Αστέρια, ένα κίνημα που γεννήθηκε από την απόρριψη της πολιτικής τάξης και πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο (από την άνοιξη του 2018), και το Δημοκρατικό Κόμμα, πρώτη δύναμη της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Κόντε.

«Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση για τη χώρα και πρέπει να εξέλθουμε το ταχύτερο από την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική κρίση», είπε, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο στο Κυρηνάλιο.

Η Ιταλία βυθίστηκε στην πολιτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση του 14μηνου συνασπισμού με τα Πέντε Αστέρια που προκάλεσε στις 8 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της (ακροδεξιάς) Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι είχε πιστέψει πως καθώς προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, ρίχνοντας την κυβέρνηση θα προκαλέσει εκλογές τις οποίες και θα κερδίσει. Το σκηνικό άλλαξε η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να «συμμαχήσει» με τα 5 Αστέρια, βγάζοντας εκτός κάδρου τον Σαλβίνι.

Ο Κόντε αναφέρθηκε επίσης σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία «κυρίως στην Ευρώπη όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».

Είπε επίσης ότι θέλει να δώσει ώθηση στον νότο, να προσελκύσει τους νέους και η χώρα να είναι «στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογιών και της υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ