Αφγανιστάν: Θα παραμείνουν 8.600 Αμερικανοί στρατιώτες μετά τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν


Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν 8.600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν μόλις υπογραφεί η συμφωνία με τους Ταλιμπάν που βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.

Αυτή η συμφωνία θα σημάνει το τέλος σε ένα πόλεμο 18 ετών στο Αφγανιστάν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν. «Θα μειώσουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό σε 8.600 και θα δούμε μετά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Fox News. «Θα έχουμε πάντα μια παρουσία» στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη «οριστικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα αποσυρθούν αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ανταρτών να μην γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες.

Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν βρίσκονται 13 με 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν το 2001 για να εντοπίσουν το δίκτυο τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα, υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν που είχαν τότε τον έλεγχο της Καμπούλ.

Έκτοτε οι Ταλιμπάν δεν σταμάτησαν ποτέ την εξέγερση τους και οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν τους 98.000 στρατιώτες στο απόγειο των πολεμικών συγκρούσεων το 2011.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ