Ιός Δυτικού Νείλου: Aκόμη τρεις νεκροί στην Ελλάδα – Προβληματισμός στις Αρχές

Προβληματισμός για τον αριθμό των κρουσμάτων και την διασπορά τους, σε μια περίοδο που θεωρείται ότι κορυφώνεται η επιδημία

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίον μέσα σε μία εβδομάδα βρήκαν τον θάνατο ακόμη 3 συνάνθρωποι μας, από την νόσο ή επιπλοκές της, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών από τον ιό του Δυτικού Νείλου συνολικά σε 13, από την αρχή της σεζόν.

Από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 29/08/2019 (11.00 π.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί εκατόν τριάντα ένα (131) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα ογδόντα δύο (82) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα εννέα (49) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Έχουν καταγραφεί δέκα τρεις (13) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων=82 έτη).

Συνολικά, τα παιδιά που έχουν παρουσιάσει επιπλοκές απο την νόσο ειναι λιγότερα απο 5, ωστόσο το μικρότερο που έχει εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ειναι 8 χρόνων.

Απο τα συνολικά 131 κρούσματα, 16 ασθενείς παραμένουν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μόλις 5 δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι 97 έχουν πάρει εξιτήριο.

Την περίοδο 2019, μέχρι τις 29/08/2019, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, “Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2019, έως τις 22/08/2019, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ