Χονγκ Κονγκ: Νέα σύλληψη ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας


Ένας βουλευτής του Χονγκ Κονγκ ο οποίος συμμετέχει στο κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας συνελήφθη, ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Τσενγκ Τσουνγκ- τάι «συνελήφθη», ανέφερε το κόμμα του Πολιτικό Πάθος στον ιστότοπό του. Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για τη σύλληψη ενός 35χρονου άνδρα με το όνομα «Τσενγκ», ενώ διευκρίνισε ότι κατηγορείται «για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση εγκληματικών ζημιών» σε σχέση με την εισβολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ οι ακτιβιστές Τζόσουα Γουόνγκ και Άγκνες Τσόου αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τη σύλληψή τους νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του κόμματός τους Demosisto.

Οι δύο 22χρονοι νεαροί κατηγορούνται για τον ρόλο τους στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου έξω από την έδρα της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η πρώην βρετανική αποικία συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες από κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας, ένα κίνημα άνευ προηγουμένου μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997.

Περισσότεροι από 850 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτές, ανάμεσά τους και ο ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ Άντι Τσαν ο οποίος συνελήφθη χθες Πέμπτη το βράδυ.

Ο Τσαν, ιδρυτής του μικρού Εθνικού Κόμματος (HKNP) το οποίο απαγορεύθηκε από τις αρχές το 2018, συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία, μετέδωσε ο ιστότοπος Hong Kong Free Press επικαλούμενος εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Τσαν φέρεται να συμμετείχε σε ταραχές και να επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού.

Αύριο Σάββατο οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγάλη κινητοποίηση για να σηματοδοτήσουν την πέμπτη επέτειο από την άρνηση του Πεκίνου να διοργανώσει γενικές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, μια απόφαση που οδήγησε στη γέννηση του Κινήματος των Ομπρελών. Ο Τζόσουα Γουόνγκ, τότε 17 ετών, ήταν η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα του κινήματος αυτού.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ