FARC: Νεκροί εννέα αποστάτες και ένταση.


Εννιά αποστάτες των FARC σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού στην Κολομβία, με το θερμόμετρο… να ανεβαίνει επικίνδυνα στην χώρα.

Εννέα πρώην μέλη των FARC, που είχαν τεθεί εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες Παρασκευή, την επομένη της ανακοίνωσης πρώην ηγετικών στελεχών και πρώην μελών της αυτοδιαλυθείσας οργάνωσης ανταρτών που αποσκίρτησαν πως ξαναπαίρνουν τα όπλα.

Ο υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο εξήγησε μέσω Twitter ότι οι εννιά διαφωνούντες της οργάνωσης που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την προηγούμενη κυβέρνηση σκοτώθηκαν σε αγροτική περιοχή του Σαν Βισέντε δελ Καγουάν (Κακετά, νότια). «Οι κακοποιοί προειδοποιούνται: είτε θα παραδοθούν ή θα νικηθούν», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν ο «Χιλδάρδο Κούτσο», ο επικεφαλής της ομάδας των αποστατών «ναρκοτρομοκρατών», διευκρίνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε από το Σινσελέχο (βόρεια).

«Ενέκρινα (…) μια επιθετική επιχείρηση εναντίον αυτής της συμμορίας ναρκοτρομοκρατών, υπολειμμάτων αυτών που ήταν γνωστές ως FARC», η οποία «είναι μέρος των εγκληματικών δομών» που «αψηφούν» την Κολομβία, είπε.

Συμπλήρωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση αυτή στέλνει «σαφές μήνυμα» στους πρώην ηγέτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), κινήματος των ανταρτών που αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, που ανήγγειλαν την προηγουμένη πως ξαναρχίζουν ένοπλο αγώνα.FARC… και ένταση

Ο Χιλδάρδο Κούτσο ήταν «κακοποιός αφοσιωμένος στη διακίνηση ναρκωτικών, στις απαγωγές, στον εκφοβισμό ηγετών κοινοτήτων, και σκόπευε να ενταχθεί σε αυτή την απειλητική δομή η οποία χθες αυτοπαρουσιάστηκε ως νέο αντάρτικο, πράγμα που δεν είναι», συνέχισε ο Ντούκε.

Προχθές Πέμπτη ο άλλοτε δεύτερος τη τάξει των FARC, ο Ιβάν Μάρκες, εμφανίστηκε σε βίντεο περιστοιχισμένος από άλλους πρώην αξιωματικούς των ανταρτών για να ανακοινώσει πως ξαναπαίρνουν τα όπλα και καταγγέλλοντας ότι το Κράτος αθετεί τις συμφωνίες ειρήνης και ότι οι αντάρτες «ουδέποτε νικήθηκαν» στρατιωτικά. Εξέφρασε την πρόθεσή του να συντονίσει της «προσπάθειες» της νέας οργάνωσης με άλλες ομάδες αποστατών και με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων.

Ο πρόεδρος Ντούκε αντέδρασε ανακοινώνοντας την έναρξη επιθετικής επιχείρησης αυτής που αποκάλεσε «μιας συμμορίας ναρκοτρομοκρατών που επωφελείται από τη στήριξη και τη φιλοξενία της δικτατορίας του Νικολάς Μαδούρο» στη γειτονική Βενεζουέλα. Προσέφερε επίσης αμοιβή 880.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη καθενός από τους αποστάτες που εμφανίζονται στο βίντεο.

Πέρα από την κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη, η ανακοίνωση του Μάρκες καταδικάστηκε και από το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (που διατήρησε το ακρώνυμο FARC), η ηγεσία του οποίου διαβεβαίωσε πως οι συντριπτικά περισσότεροι πρώην αντάρτες παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρήνη παρά «τις δυσκολίες και τους κινδύνους».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας υπολογίζει ότι συνολικά οι αποστάτες των FARC είναι περίπου 2.200

Περίπου 13.000 μέλη της οργάνωσης ανταρτών FARC, ανάμεσά τους 7.000 μαχητές, αποστρατεύτηκαν βάσει της συμφωνίας ειρήνης, με πολλούς να επιστρέφουν στα σπίτια τους ή να συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης.

Η συμφωνία ειρήνης ωστόσο βρίσκεται υπό πίεση σε πολλά μέτωπα: εκατοντάδες πρώην αντάρτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δολοφονηθεί, τα προγράμματα χρηματοδότησης για τη στήριξη των άλλοτε πολεμιστών καθυστερούν, η πολιτική πόλωση παραμένει βαθιά.

Η Κολομβία βιώνει επί μισό αιώνα και πλέον πολύνεκρο και αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, παραστρατιωτικοί, ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας, αλλά και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Η σύρραξη στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα (82%) άμαχους, άλλοι 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες από το 1958, κατά στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ