Πρόταση Μητσοτάκη σε Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που θα υποβληθεί τέτοιο αίτημα

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα “Observer”, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά σε μια αποκάλυψη, η οποία αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπεύει να προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επιστροφή των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση το 2021.

Ως αντάλλαγμα θα προτείνει την έκθεση στο Λονδίνο άλλων ελληνικών κλασικών αρχαιοτήτων.

«Η ευχή και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό», δηλώνει ο πρωθυπουργός στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: “Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο”», αποκαλύπτει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που θα υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών παραμένει σε ισχύ και σχολιάζει ότι η Βρετανία «δε θα έπρεπε να δίνει μια μάχη που χάνει». Όπως συμπληρώνει, «εν τέλει αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη, στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση επ’ αυτού του ζητήματος».

«Η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα μόνο στην Ελλάδα», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς την ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Αλλά αν θέλεις πραγματικά να δεις το μνημείο στην ολότητά του, πρέπει να δεις αυτά που λέμε γλυπτά του Παρθενώνα επί τόπου. Είναι ζήτημα ένωσης του μνημείου», σημειώνει.

Το δημοσίευμα υπνθυμίζει τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, από τη YouGov το 2014, η οποία «αποκάλυψε» ότι μόνο το 23% ήθελε την παραμονή των Γλυπτών στη χώρα.

Επίσης, η εφημερίδα φιλιξενεί δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες αρχαιότητες από όσες μπορεί η ίδια να εκθέσει και ότι θέλει να εξάγει αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς. Με βάση αυτό αναφέρεται πως η Αθήνα θέλει να δώσει πλέον την έμφαση στις ανταλλαγές πολιτιστικών θησαυρών αντί για τις συνθήκες αφαίρεσης των γλυπτών από τον Παρθενώνα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ