Sebastian Vettel: H ιστορία ενός πρωταθλητή σε κρίση


Σύμφωνα με όλες τις πιθανότητες, εκείνη η μέρα θα μπορούσε να ήταν ένα ακόμη πάρτι του Hamilton. Συνεπώς, έπρεπε να το χαλάσει με κάθε κόστος: περισσότερο από ζήτημα υπερηφάνειας, το να ανακόψεις την πορεία του σούπερ-πιλότου της Mercedes ήταν για τον Sebastian Vettel μια ευκαιρία ανάκτησης του χαμένου κύρους, έπειτα από μερικές σεζόν γεμάτες λάθη και ατυχίες. Εκείνη την ημέρα ο Seb λαχταρούσε όσο ποτέ να δει το Cavallino στην πρώτη θέση. Αλλά όχι.

Ο Vettel συγκρούεται -ηθελημένα; Άθελα;- με τον Hamilton στην εκκίνηση του γκραν πρι στη Μόντσα, βγαίνει εκτός πίστας και η κακοδαιμονία τού τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 (2010, 2011, 2012 και 2013) δείχνει να τον έχει στοιχειώσει. Το αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στον Lewis Hamilton μεγεθύνεται με τον πιο άτσαλο τρόπο.

Sebastian Vettel: H ιστορία ενός πρωταθλητή σε κρίση
Ο ομόσταβλος Kimi Raikkonen είχε τώρα χρέος να διασώσει την τιμή της Ferrari. Ίσως, στο πίσω μέρος του μυαλού του να ονειρευόταν μια Ferrari χωρίς το Vettel, με τον ίδιο αρχηγό, αλλά το όνειρο ξεθώριασε όταν ο Hamilton πήρε την καρό σημαία και ο Kimi αρκέστηκε στην τρίτη θέση.

Ας το παραδεχτούμε. Ο Vettel είναι ο μόνος που μπορεί να χαλάσει τα πάρτι του Hamilton (2014, 2015, 2017). Απλά, ίσως πρέπει να πάει κάπου να τον… ξεματιάσουν. Δεν δικαιολογούνται ρεαλιστικά οι γκάφες του τα τελευταία χρόνια: στραβοτιμονιές, συγκρούσεις και επιπόλαια προσπεράσματα έχουν κάνει τους αγωνοδίκες της F1 να του ρίχνουν τη μια ποινή μετά την άλλη. Πάρε για παράδειγμα το γκραν πρι στο Μπακού, τον περασμένο Απρίλιο. Αρχικά, φαινόταν ότι ο Vettel θα πήγαινε για την τρίτη νίκη της χρονιάς. Μέχρι που οι δύο Red Bull των Ricciardo και Verstappen συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Με την επανεκκίνηση, ο Vettel προσπάθησε να περάσει αμέσως τον Bottas της Mercedes, αλλά έκανε λάθος φρενάρισμα, κάτι που τον οδήγησε από την προβλεπόμενη πρωτιά, στην τέταρτη και καταϊδρωμένη θέση. Έτσι, η νίκη έπεσε στην αγκαλιά του Hamilton σαν ώριμο φρούτο, δίνοντάς του αβαντάζ στο πρωτάθλημα.

Η αίσθηση είναι πως όταν τα πράγματα πάνε καλά, λίγοι είναι εκείνοι οι πιλότοι που μπορούν να τον νικήσουν. Αλλά υπό συνθήκες πίεσης, ο Seb κάνει γκάφες. Και όλα αλλάζουν εις βάρος του.
Άλλο παράδειγμα: πέρυσι είχε να καλύψει μόνο 3 βαθμούς από τον πρωτοπόρο Hamilton, αλλά συνέβαλε μόνος του στην καταστροφή. Σύγκρουση με Raikkonen και Verstappen. +28 πόντοι κατάταξης υπέρ του Hamilton. Από εκείνη την στιγμή όλα πήγαν στραβά, εξαιτίας και πολλών μηχανικών αστοχιών της Ferrari.

Όταν πήρε μεταγραφή για τη Ferrari, το 2015, ο Seb θεωρείτο ο συνεχιστής του οράματος που είχε κάνει πράξη ο Schumacher. Το ίδιο καθαρό ταλέντο, το ίδιο ψυχρό αίμα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύφθηκε ότι ο Vettel έκρυβε πολλές εύθραυστες συναισθηματικές ανισορροπίες. Το ότι είναι ένα μεγάλο ταλέντο δεν χωρά αμφισβήτηση, αλλά το γεγονός ότι -πια- προτιμά να χαλάει το πάρτι του αντιπάλου, παρά να κοιτά πώς θα δημιουργήσει το δικό του πάρτι στην κατάταξη της F1, μόνο αξιολύπητο τον καθιστά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ