Πότε μπήκε το πλυντήριο πιάτων στην κουζίνα μας;


Έχεις πλυντήριο πιάτων στο σπίτι; Τότε μάλλον πρέπει να ευγνωμονείς την Αμερικανίδα Josephine Cochrane, που το εφηύρε.

Η Cochrane ήταν μια πλούσια γυναίκα που παρέθετε συχνά δείπνα στο σπίτι της. Έτσι δεκάδες σερβίτσια έπρεπε μετά να καθαριστούν. Δεν τα έπλενε φυσικά εκείνη αλλά οι υπηρέτες της. Ωστόσο το πλύσιμο τόσων πιατικών είχε απώλειες: Τα πανάκριβα σερβίτσια της πάθαιναν ζημιές ή έσπαγαν και έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να τα προστατεύσει. Μια μέρα λοιπόν του 1886 λέγεται ότι είπε αγανακτισμένη: «Αν κανείς άλλος δεν πρόκειται να εφεύρει ένα πλυντήριο πιάτων, θα το κάνω μόνη μου!».

Το πρώτο ήταν αντρικό και ήταν αποτυχία…

Βέβαια ήδη από το 1850 ο Joel Houghton είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μιας συσκευής που έπλενε πιάτα, αλλά δεν είχε καμία επιτυχία, καθώς δεν ήταν ικανοποιητικός ο τρόπος λειτουργίας της. Έτσι η Cochrane μπήκε στο εργαστήριό της και κατασκεύασε το δικό της πλυντήριο πιάτων. Στην αρχή βρήκε ανταπόκριση μόνο από τους πλούσιους φίλους της – αφού ο ηλεκτρισμός και το ζεστό νερό ήταν πολυτέλειες για την εποχή εκείνη. Σύντομα όμως η εφεύρεσή της διαδόθηκε και άρχισε να έχει τις πρώτες παραγγελίες από ξενοδοχεία και εστιατόρια στο Ιλινόϊς.

Τελικά, το 1893 παρουσίασε το πλυντήριό της σε έκθεση στο Σικάγο και κέρδισε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη μηχανική κατασκευή. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, ώσπου (το 1950) να μπει σε γραμμή παραγωγής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ