Η τηλεθέαση που έκανε το Mega Channel την πρώτη μέρα λειτουργίας του (κι η ιστορία των πρώτων ημερών)


Ήταν καλοκαίρι του 1989, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο το όποιο «έδινε» δυο προσωρινές άδειες «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού». Τι σήμαινε αυτό ακριβώς; Ότι πλέον και οι ιδιώτες θα μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά κρατικό προνόμιο. Η μία ιδιωτική άδεια θα δινόταν σε μια ομάδα κεντροδεξιών εφημερίδων με την επωνυμία «Νέα Τηλεόραση» ενώ η δεύτερη σε μια ομάδα κεντροαριστερών εκδοτών με την επωνυμία «Τηλετύπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων». Η «Νέα Τηλεόραση» εξέπεμψε μόνο για λίγους μήνες και στη συνέχεια ανέβαλλε επ αόριστον την έναρξη λειτουργίας της σε αντίθεση με τη δεύτερη άδεια η οποία αξιοποιήθηκε αμέσως. Η ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα μόλις είχε ξεκινήσει.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο

Το Mega ιδρύθηκε από την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε., η οποία με τη σειρά της συστάθηκε από τις εταιρείες «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ», «Πήγασος Εκδοτική και Εκτυπωτική ΑΕ», «Χ.Κ.Τεγόπουλος ΑΕ», «Γενική Εκδοτική Ελλάδος – Μεσημβρινή ΑΕ» και «Καθημερινή ΑΕ Έκδοση Εντύπων» με σκοπό τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και παραγωγή αντίστοιχων προγραμμάτων. Το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν ύψους 5 εκατομμυρίων δραχμών, καταβεβλημένο σε μετρητά και αποτελείται από 5.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 δραχμών εκάστη.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος Α.Ε.

Χρήστος Λαμπράκης – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Γεώργιος Μπόμπολας – Διευθύνων Σύμβουλος

Χρήστος Τεγόπουλος – Σύμβουλος

Αριστείδης Αλαφούζος – Σύμβουλος

Σταύρος-Κίμων Τριανταφυλλίδης – Σύμβουλος

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας
Είναι γνωστό ότι το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel εκφωνήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 από τη σημερινή βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που ήταν και η βασική παρουσιάστρια. Η Κανέλλη είχε ήδη την εμπειρία από την ΕΡΤ αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε ποτέ δελτίο ειδήσεων.

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Νιος Σκουλάς και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης, με τον Γιώργο Λεβεντογιάννη υπεύθυνο για τα ρεπορτάζ και τον Γιάννη Πρετεντέρη υπεύθυνο του πολιτικού ρεπορτάζ. Η δημοσιογραφική ομάδα είχε από την πρώτη μέρα πολύ δυνατά ονόματα: τη Λιάνα Κανέλλη, τον Αιμίλιο Λιάτσο, τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Μαρία Χούκλη αλλά και την Τζένη Μελά, την Εύα Μαυρογένη, την Βίκυ Παλαιολόγου και τον Νίκο Στραβελάκη. Τα Σαββατοκύριακα, παρουσίαζε τα γεγονότα ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Το πρόγραμμα του Mega ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι, ημέρα Δευτέρα. Το πρώτο «Καλησπέρα» ειπώθηκε από τον Σκουλά, ο οποίος υποσχέθηκε στους τηλεθεατές ότι το MEGA Channel: «Θα προσέφερε ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση», ενώ ζήτησε από τους τηλεθεατές να είναι αυστηροί κριτές του σταθμού, ώστε να συμβάλλουν μ’ αυτόν τον τρόπο στη διόρθωση των όποιων λαθών. Αμέσως μετά εμφανίστηκε η κοπέλα που εκφώνησε το πρόγραμμα του νέου σταθμού, ενώ η πρώτη εκπομπή που προβλήθηκε ήταν η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Διάστημα 1999» στις 15:10. Αμέσως μετά, στις 16:00, η παιδική ταινία «Μπάτμαν» απασχολούσε τους μικρούς τηλεθεατές ενώ το πρώτο «βραζιλιάνικο» μεταδόθηκε στις 17:30 και είχε τον τίτλο «Δικαίωμα στην αγάπη» δίνοντας πάσα μετά στην κωμική αστυνομική σειρά «Σλεντζ Χάμερ». Οι πρώτες 5λεπτες ειδήσεις μεταδόθηκαν στις 18:00, 19:00, 22:00 και 00:00 ακριβώς αλλά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων προβαλλόταν κάθε βράδυ στις 20:30 με τη διάρκεια του να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά.

Το πρόγραμμα του Mega Channel σταματούσε γύρω στις 00:30, όταν ολοκληρωνόταν δηλαδή η Αστυνομική σειρά «Οι αντίζηλοι» με το σήμα – βεντάλια του σταθμού να κλείνει το πρόγραμμα μέσα σε ένα μαύρο νυχτερινό φόντο γεμάτο αστέρια. Αυτό που ελάχιστοί θυμούνται είναι το «Art of landscapes» που προβαλλόταν τις πολύ πρωινές ώρες, κατά το οποίο παρουσιάζονταν μοναδικά τοπία του πλανήτη με συνοδεία κλασικής και new age μουσικής!

Η τηλεθέαση της πρώτης ημέρας
Την αμέσως επόμενη ημέρα οι εφημερίδες φιλοξενούσαν στα σαλόνια τους διθυραμβικές κριτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 26.11.1990, η τηλεθέαση του MEGA την πρώτη μέρα εκπομπής ξεπέρασε το 30%, ενώ η τηλεθέαση της ΕΤ-1 κυμαινόταν στο 26,86% και της ΕΤ-2 περίπου στο 18%.

*Με πληροφορίες από το βιβλίο «20 χρόνια Mega», εκδ. Τηλέτυπος ΑΕ

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ