Brexit: Αυτή είναι η μαυροντυμένη Λαίδη που έγινε viral μετά την εμφάνιση της στη Βουλή (vid)


Πρωτοφανής ένταση επικράτησε στη Βρετανική Βουλή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν ισχύσει η αναστολή των εργασιών της Βουλής ως τη 14η Οκτωβρίου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Βουλευτές των Εργατικών την ώρα που οι συνάδελφοί τους του Συντηρητικού κόμματος αποχωρούσαν από την αίθουσα φώναζαν «Ντροπή σας».

Την παράσταση όμως –παρά το χαοτικό σκηνικό- έκλεψε μια γυναίκα που έμοιαζε να έχει βγει από σελίδες ιστορικού μυθιστορήματος. Η μαυροντυμένη γυναίκα μπήκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για να ξεκινήσει το τελετουργικό της αναστολής της Βουλής και απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, τον κάλεσε να την ακολουθήσει στη Βουλή των Λόρδων. Η στολή της ήταν μαύρη με χρυσές αλυσίδες στο λαιμό και κρατούσε μια μαύρη ράβδο.

Δείτε στο βίντεο:

Ποια είναι η μαυροντυμένη φιγούρα

Η μαυροντυμένη γυναίκα που κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να την ακολουθήσει είναι η Λαίδη κλητήρας ή «Μαύρη Ράβδος» (Black Rob) και πρόκειται για μία υπάλληλο της Βουλής των Λόρδων.

Η Σάρα Κλαρκ, η κυρία που είδαμε το βράδυ της Τρίτης στο βρετανικό κοινοβούλιο, είναι η πρώτη γυναίκα από το 1350 που κατέχει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Ο ρόλος της «Black Rod» στο κοινοβούλιο

Ο ρόλος της στην προκειμένη περίπτωση ήταν να καλέσει τους εκπροσώπους της Βουλής των Κοινοτήτων να παρευρεθούν στη Βουλή των Λόρδων. Ο εκάστοτε υπάλληλος που φέρει τον τίτλο κρατάει και μια μαύρη ράβδο από έβενο η οποία του έχει δώσει το όνομα «Black Rod» (μαύρη ράβδος). Η εν λόγω θέση δημιουργήθηκε το 1350, οι αρμοδιότητες όμως που έχει σήμερα οριστικοποιήθηκαν το 1522.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε την αναστολή του βρετανικού κοινοβουλίου, στην πραγματικότητα η Βασίλισσα είναι αυτή που πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία και λαμβάνει χώρα περίπου κάθε φθινόπωρο. Ωστόσο απαιτείται ένα περίπλοκο τελετουργικό. Εκπρόσωποι της βασίλισσας διαβιβάζουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μια γραπτή της δήλωση. Καθώς η βασίλισσα (ή εκάστοτε βασιλιάς) δεν έχει εκλεγεί, δεν προβλέπεται να εισέλθει αυτοπροσώπως στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Βουλή των Λόρδων, στη συνέχεια θα ζητήσει από την «Lady Usher of the Black Rod», όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, να μεταβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και να ζητήσει να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Βουλή των Λόρδων. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της βασίλισσας θα διαβάσουν στο Σώμα τη δήλωσή της, καθώς και τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην κοινοβουλευτική περίοδο που πρόκειται να ολοκληρωθεί.

Με πληροφορίες από BBC News


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ