Νέος κομήτης από άλλο ηλιακό σύστημα – Πότε θα μας… επισκεφθεί

Ο κομήτης… πούρο ήταν ο πρώτος «επισκέπτης» προερχόμενος από άλλο ηλιακό σύστημα. Τώρα, βρέθηκε κι ένας δεύτερος. Μόνο που αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο νέος κομήτης, το διαστημικό αντικείμενο C/2019 Q4 (Borisov), ανακαλύφθηκε αρχικά από έναν ερασιτέχνη βετεράνο αστρονόμος της Κριμαίας. Η Ευρώπη… θέλει να κατακτήσει το διάστημα και πάει σε «παρθένο» κομήτη!

Ο Γκενάντι Μπορίσοφ με τηλεσκόπιο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας, εντόπισε στις 30 Αυγούστου έναν κομήτη που πιθανώς είναι το δεύτερο -πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά- ουράνιο σώμα, το οποίο διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα, αλλά έρχεται έξω από αυτό.

Αν και το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ έβγαλε ανακοίνωση για την ανακάλυψη, ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι πρόκειται για διαστρικό κομήτη. Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτό να συμβεί τελικά μετά από περισσότερες παρατηρήσεις του αντικειμένου.

Ο ασυνήθιστα επιμήκης, σαν πούρο, κομήτης «Οουμουαμούα», ήταν ο πρώτος… επισκέπτης, προερχόμενος έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Είχε γίνει αντιληπτός το 2017. κομήτηςκομήτης

Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA ανακοίνωσε ότι ο κομήτης C/2019 Q4 (Borisov), που τώρα απέχει περίπου 420 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, κατευθύνεται προς το άστρο μας και αναμένεται να φθάσει στις 8 Δεκεμβρίου φέτος στο κοντινότερο σημείο του από αυτό (στο περιήλιο), σε απόσταση περίπου 300 εκατ. χλμ.

Ο κομήτης, ο οποίος κινείται με μεγάλη ταχύτητα 150.000 χιλιομέτρων την ώρα, δεν αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή θα παραμείνει πέρα από την τροχιά του Άρη, συνεπώς δεν συνιστά τον παραμικρό κίνδυνο.

Μετά την αρχική ανίχνευση από τον Μπορίσοφ, το σύστημα Scout του JPL στην Καλιφόρνια, αναλύοντας την τροχιά του, αυτόματα κατέγραψε τον κομήτη ως πιθανώς διαστρικό αντικείμενο. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει νέο «συναγερμό» στη διεθνή αστρονομική κοινότητα, η οποία έχει ίσως μια δεύτερη ευκαιρία να μελετήσει ένα σώμα που έχει καταγωγή εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Click4more: Ανατροπή! Αυτή είναι η αλήθεια για το «διαστημικό πούρο»

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για ενεργό κομήτη με ένα κεντρικό παγωμένο πυρήνα διαμέτρου δύο έως 12 χιλιομέτρων που παράγει γύρω του νέφη σκόνης και σωματιδίων και τα οποία αυξάνονται όσο πλησιάζει την καυτή «ανάσα» του Ήλιου.

Ο κομήτης C/2019 Q4 θα είναι ορατός από τα επαγγελματικά τηλεσκόπια τους επόμενους μήνες. Θα φθάσει στο μέγιστο της φωτεινότητας του στα μέσα Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει να είναι ορατός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια έως τον Οκτώβριο του 2020. Εκτιμάται ότι τελικά θα εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα, επιστρέφοντας στο μεσοαστρικό χώρο.

Στο μεταξύ, δύο μη κυβερνητικοί οργανισμοί, το Ίδρυμα Β612 και το Ινστιτούτο Αστεροειδών που είναι αφιερωμένοι στην προστασία της Γης από πρόσκρουση αστεροειδούς, ανακοίνωσαν ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ένας μέτριου μεγέθους αστεροειδής, ο «2000 QW7», διαμέτρου 300 έως 600 μέτρων, θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, σε απόσταση περίπου πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω αστεροειδής είχε αρχικά ανακαλυφθεί από τη NASA το 2000. Προς το παρόν δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, αλλά η πορεία του θα παρακολουθείται, καθώς τα επόμενα χρόνια θα περάσει κατ’ επανάληψη κοντά από τη Γη. Κάποια μέρα, στο μακρινό μέλλον, η τροχιά του μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here