Απεργία ΠΝΟ: Ποια ημέρα θα είναι δεμένα τα πλοία στα λιμάνια


Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με αφορμή τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα, από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου έχουν λάβει, επίσης, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κ.α., μεγάλος αριθμός δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία Σάμου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αρτας.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) επισημαίνει σχετικά, ότι «η απεργία αυτή έχει κρίσιμο και αποφασιστικό χαρακτήρα αφού σε αυτή το διακύβευμα είναι εάν θα υλοποιηθεί η νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ στις ΣΣΕ, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων. (…) με το “ηλεκτρονικό μητρώο” και την “ηλεκτρονική ψηφοφορία” θέλουν να βάλουν χέρι στα συνδικάτα, να τα ελέγξουν, να τα υποτάξουν και να τα μετατρέψουν σε όργανα στην υπηρεσία του κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Πρόκειται για πολιτική που πατάει στο έδαφος της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία βαθαίνει και διευρύνει το αντεργατικό οπλοστάσιο με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις εργατικές αντιστάσεις, να εκμηδενίσει τον αγωνιστικό χαρακτήρα των συνδικάτων, να διαμορφώσει ακόμη πιο προκλητικό το έδαφος για την πολιτική της ανάπτυξης, των επενδύσεων και του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος έτσι ώστε το κεφάλαιο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. (…) Στις συνθήκες αυτές οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να βγουν αποφασιστικά, μαζικά και αγωνιστικά στην αντεπίθεση. (…) Οι Ναυτεργάτες έχοντας ως παρακαταθήκη την πείρα από όλους τους προηγούμενους μαζικούς και πετυχημένους αγώνες πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για την ανασύσταση και αντεπίθεση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Έκκληση για επανεξέταση της απόφασης

Να επανεξετάσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Η ένωση των ακτοπλόων αναφέρει ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ΠΝΟ, ενώ υπενθυμίζει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των τουριστών και ιδιαίτερα των αλλοδαπών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ