Νύχτα θρίλερ στο Ισραήλ. Σε αναμμένα κάρβουνα Νετανιάχου και Γκαντζ


Μέσα στην ημέρα αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από τις νέες εκλογές στο Ισραήλ. Αν και το κόμμα «Μπλε και Λευκό» του Μπένι Γκαντζ προηγείται, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Ούτε καν το ποιος θα καταφέρει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι πρώτες προβλέψεις έδειξαν ότι το κόμμα του Γκαντζ κερδίζει 32 έως 34 έδρες στην Κνεσέτ (σ.σ. η Βουλή), που θα μπορούσαν να γίνουν 50 μαζί με τις έδρες που κέρδισαν τα συμμαχικά του κόμματα.

Αντίθετα, το Λικούντ του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να συγκεντρώνει 31 έως 33 έδρες. Η Βουλή στο Ισραήλ έχει 120 έδρες. Ο Μπένι Γκαντζ – Φωτογραφία Reuters

Ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη μέρα και στο σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ δεν αποκλείεται να παίξει το κόμμα Μπεϊτενού, του πρώην υπουργού Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Ήδη, έσπευσε να ζητήσει κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των δυο πρώτων στις εκλογές και του κόμματός του. Μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», όπως είπε ο πρώην στενός συνεργάτης του Νετανιάχου.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέλει και Μπένι Γκαντζ. «Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό».

Ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ζήτησε το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», για την οποία μάλιστα στα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις! Από την κυβέρνηση που οραματίζεται ο Νετανιάχου αποκλείονται φυσικά (σ.σ. είναι ο επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις του Ισραήλ) τα αραβικά αντι-σιωνιστικά κόμματα.

Ο αρχηγός του κόμματος Λικούντ δεν αναγνώρισε την ήττα του, ούτε κήρυξε την νίκη στις εκλογές, αναφέροντας πως θα περιμένει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου – Φωτογραφία ReutersΚόμματα και οπαδοί στην αναμονή

Η νύχτα στο Ισραήλ μετά τα exit polls των εκλογών ήταν… πανηγυρική για όλους. Από τη μια (στην πλευρά Γκαντζ) τα όνειρα για αλλαγή. Από την άλλη (στην πλευρά Νετανιάχου) η αποθέωση ενός πρωθυπουργού που μοιάζει… απερχόμενος.

«Ένας κόσμος μπλε – λευκός διότι έχει έρθει η ώρα, ένας κόσμος μπλε-λευκός, το Ισραήλ πάνω απ’ όλα» ήταν το σύνθημα που επικρατούσε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Γκαντζ.

Σε μια αίθουσα κοντά στο λιμάνι του Τελ Αβίβ, υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου του Ισραήλ, της Hatikva (ελπίδα), περίπου 100 νεαροί υποστηρικτές του, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια στα χρώματα του κόμματος, περίμεναν με ανυπομονησία τους επικεφαλής του κεντρώου κόμματος.Φωτογραφία Reuters

Η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη. Μόλις παρουσιάστηκαν τα exit polls από τα τηλεοπτικά δίκτυα οι συγκεντρωμένοι ενθουσιάστηκαν, ελπίζοντας να δουν τον Γκαντζ να παίρνει την εξουσία από τον Νετανιάχου, ο οποίος είναι επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.

«Δεν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει, αλλά ελπίζουμε πολύ», δήλωσε η Ρότεμ Μιζράχι μια 22χρονη υποστηρίκτρια του Γκαντζ φανερά συγκινημένη. Οι οπαδοί του κόμματος, πάντως, αντιμετωπίζουν με σύνεση τις εξελίξεις. Και αυτή τη φορά (σε αντίθεση με τις εκλογές της 9ης Απριλίου) δεν βιάστηκαν να ανακοινώσουν νωρίς τη νίκη τους.«Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ»

Λίγο πιο μακριά, επίσης στο Τελ Αβίβ, περίπου 200 υποστηρικτές του Λικούντ υποδέχθηκαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας: «Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ». Ήταν μετά τις 3 τα ξημερώματα, πέντε ώρες μετά την ανακοίνωση των exit poll. Ο Νετανιάχου έμοιαζε κουρασμένος, αλλά αστειεύτηκε με τους υποστηρικτές του. Μια τεράστια οθόνη έδειχνε πανηγυρικά βίντεο, από τα μεγάφωνα ακουγόταν ανατολίτικη μουσική.Φωτογραφία Reuters

«Είναι καλύτερο να χάνεις τη φωνή σου από το να χάνεις το κράτος», δήλωσε ο βραχνιασμένος Νετανιάχου, πριν βγάλει έναν θερμό λόγο για την ανάγκη να διατηρηθεί «μια ισχυρή, σιωνιστική κυβέρνηση». Το πλήθος ήταν διάσπαρτο, ενώ τα πανό που έγραφαν «Νετανιάχου, μια ισχυρή δεξιά» παρέμεναν σε αχρησία.

«Το Ισραήλ ζει μια ιστορική στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις στην ασφάλειά μας, κυρίως την απειλή του Ιράν, την οποία πολεμάμε αδιάκοπα και χωρίς φόβο», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.Φωτογραφία Reuters

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια αισιόδοξη προσέγγιση. Ελπίζουμε ότι όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, θα δούμε αλλαγές και θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως παλιά», δήλωσε η Σάρεν Χάσκελ, βουλευτής του Λικούντ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ