Άσθμα: Η καταλάνωση αλλαντικών το επιδεινώνει


Το άσθμα επηρεάζει 235 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ποιος θα φανταζόταν πως ανάμεσα στους παράγοντες που επιδεινώνουν το άσθμα θα ήταν και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Κι όμως! Όπως έδειξε νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα του άσθματος.

Ερευνητές συνέλεξαν στατιστικά δεδομένα για περισσότερα από 2.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε μια άλλη γαλλική μελέτη και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ανθρώπων με άσθμα και των στενών συγγενών τους για περισσότερο από 20 χρόνια.
Η επιστημονική ομάδα επικεντρώθηκε σε 971 άτομα για τα οποία έλαβαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους, το σωματικό τους βάρος, τις εξάρσεις των συμπτωμάτων του άσθματος, καθώς και άλλα δημογραφικά δεδομένα, μέχρι την περίοδο 2011-2013.

Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων όπου καταγραφόταν η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση αλλαντικών, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι. Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρήθηκε χαμηλή για μια ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα, μέση για μία έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα και υψηλή για τέσσερις μερίδες και πάνω την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.
Όπως διαπίστωσαν εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες για επιδείνωση στα συμπτώματα της αναπνευστικής ασθένειας με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα ή καθόλου επεξεργασμένα κρέατα.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ερωτηματολόγια που συγκέντρωσαν σε δύο χρονικά σημεία: εκείνα για την περίοδο 2003-2007 και εκείνα για την περίοδο 2011-2013.Από την μελέτη φάνηκε πως κατά την δεύτερη περίοδο (2011-2013) τα συμπτώματα του άσθματος είχαν επιδεινωθεί για το 20% των συμμετεχόντων στην μελέτη.
Ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν μία ή λιγότερες μερίδες επεξεργασμένων κρεάτων ή αλλαντικών την εβδομάδα, το 14% ανέφερε επιδείνωση στο άσθμα του.
Μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν 1 έως 4 μερίδες/εβδομάδα, το 20% παραδέχτηκε ότι τα συμπτώματα του άσθματος είχαν επιδεινωθεί.
Τέλος, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τέσσερις ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες αλλαντικών ή/και επεξεργασμένων κρεάτων, το 22% ανέφερε επιδείνωση του άσθματος.
Αφού έλαβαν υπόψη στα αποτελέσματα άλλες παραμέτρους πoυ παίζουν ρόλο στο άσθμα, όπως το κάπνισμα, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, το οποίο έχει συνδεθεί από παρελθοντικές έρευνες με την επιδείνωση του άσθματος, αντιστοιχούσε μόνο στο 14% αυτής της σύνδεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να έχει ανεξάρτητο ρόλο στα συμπτώματα του άσθματος, δήλωσε ο δρ Li.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ