Κάμερον: “Ζήτησα από την Βασίλισσα Ελισάβετ να… σηκώσει το φρύδι της”. video

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προχώρησε σε μια αποκάλυψη για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας που προκάλεσε οργή στο παλάτι!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πολιτικός που κατά πολλούς «πήρε στο λαιμό του» τους συμπολίτες του με την απόφαση να κάνει δημοψήφισμα για το Brexit.

O Κάμερον εμφανίζεται στο τηλεοπτικό αφιέρωμα που του έχει κάνει το BBC (σ.σ. προβάλλεται ήδη στη Βρετανία με τίτλο «The Cameron Years») και μιλά για όλα τα θέματα που απασχόλησαν την πρωθυπουργία του μεταξύ 2010 και 2016.

Μεταξύ αυτών βεβαίως και το δημοψήφισμα που έγινε το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ο Κάμερον αποκάλυψε ότι εκείνο το διάστημα είχε ζητήσει την… διακριτική παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως γνωστόν, η βασίλισσα τηρεί αυστηρή ουδετερότητα (σ.σ. δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου) και απλώς δέχεται τις εισηγήσεις και συμβουλές της κυβέρνησής της.

Όμως λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Κάμερον ένιωσε ανασφάλεια, αν όχι πανικό, για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Και η αλήθεια ήταν ότι ο αρχικός «περίπατος» των δημοσκοπήσεων υπέρ της παραμονής της Σκωτίας, κάποια στιγμή μετατράπηκε σε ντέρμπι.

Εκεί κάπου μπήκε στη μέση η Μεγαλειότατη, η οποία κάλεσε τους συμπολίτες της «να σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον»

Ήταν εξαιρετικά διακριτικός ο τρόπος της: Ενώ βρισκόταν στην ιδιωτική κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, η Ελισάβετ Β’ συναντήθηκε έξω από Εκκλησία με έναν ντόπιο. Η συζήτηση προφανώς πήγε στο θέμα του δημοψηφίσματος και εκείνη -γενικώς και αορίστως- έκανε αυτή την παρότρυνση.

Κατά τον Κάμερον, η διακριτική αυτή παρέμβαση (που έγινε πρώτο θέμα) έπαιξε το ρόλο της. Τελικά, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55,3%.Ο Κάμερον αφηγείται ο τότε πρωθυπουργός το παρασκήνιο εκείνης της «παρέμβασης»

«Θυμάμαι τις συζητήσεις που είχα με τον γραμματέα μου και εκείνος με τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, αλλά και τη δική μου συνομιλία με τον δεύτερο. Δεν ζητούσα τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισυνταγματικό. Ένα ‘κλείσιμο του ματιού’, ακόμα και ελαφρύ κλείσιμο, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά» (σ.σ. στα αγγλικά η έκφραση είναι «σήκωμα του φρυδιού» και ο πρωθυπουργός ζητούσε ακόμα και ένα πολύ χαλαρό «σήκωμα» λίγων χιλιοστών…).Δείτε το επίμαχο απόσπασμα

Προφανώς, το «βασιλικό φρύδι» έκανε τη διαφορά και ο Κάμερον -ομολογεί- ένιωσε «μοναδική ευτυχία».

Οργή στο παλάτι!

Βεβαίως οι αποκαλύψεις κάθε άλλο παρά απαρατήρητες πέρασαν από το Μπάκιγχαμ, το οποίο και εκφράζει την δυσαρέσκειά του.

Μια πηγή από το παλάτι, είπε στο BBC πως «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βγαίνουν στην δημοσιότητα οι συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της Βασίλισσας».

«Δυσκολεύει πολύ το εγχείρημα του να ανθίσει η σχέση», προσθέτει…

Με λίγα λόγια… στη μαύρη λίστα της βασίλισσας Ελισάβετ μπήκε ο πρώην πρωθυπουργός!

Με πληροφορίες από: bbc.com.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ