Λάβρος Γαβρόγλου κατά ΣτΕ για τα θρησκευτικά: Δεν είναι πλέον μάθημα, αλλά κατήχηση


Με μια οργισμένη δήλωση αντέδρασε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την απόφασή του για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

«Πίσω ολοταχώς – πολύ, όμως, πίσω» είναι η φράση με την οποία ξεκινά ο Κώστας Γαβρόγλου τη δήλωσή του. Ο πρώην υπουργός Παιδείας επιτίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας πως με την απόφασή του «καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974». ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αποφάσεις Γαβρόγλου για τα θρησκευτικά

Με διάθεση ειρωνείας, ο Κώστας Γαβρόγλου χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση», σημειώνοντας πως «ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία» καθώς «τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας».

«Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό», καταλήγει ο Κώστας Γαβρόγλου.Όλη η δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος. Ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας. Υπονομεύει, τέλος, την καθιέρωση μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία. Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ