Βουλή: Ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος


Με την εκλογή διακομματικού προεδρείου και σε αρχικό τουλάχιστον συναινετικό κλίμα ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών έως τις 22 Οκτωβρίου του 2019, αλλά και πρόνοια, όμως, για μικρή παράταση αυτό εάν χρειαστεί.

Πρόεδρος της Επιτροπής μετά από μυστική ψηφοφορία προτάθηκε και εκλέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με 40 θετικές ψήφους και 2 Λευκά.

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου με 34 ψήφους ή ψήφους, 2 Λευκά και 6 Άκυρα και Γραμματέας ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης με 40 θετικές ψήφους και 2 Λευκά.

Από τα 43 μέλη της Επιτροπής, εκ των οποίων τα 23 της μέλη είναι βουλευτές της ΝΔ και 20 από υπόλοιπη Αντιπολίτευση, ψήφισαν 42 βουλευτές – μέλη και όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των τριών καλπών μπορεί όλοι εκ του προοιμίου να δήλωναν ότι θα στήριζαν με την θετική την εκλογή όλων αλλά δεν αποδείχθηκε.

Τα υπό επεξεργασία άρθρα που θα πρέπει ουσιαστικά να διατυπωθούν είναι 39 καθώς έχουν «ανοίξει» από την προηγούμενη διαδικασία της Προτείνουσας Βουλής 49 άρθρα για αναθεώρηση αλλά τα 10 έχει συμφωνηθεί με ευρύτατη πλειοψηφία η κατάργησή τους από το Σύνταγμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα 39 αναθεωρητέα άρθρα, τα 27 για να αναθεωρηθούν θα πρέπει να εξασφαλίσουν από τη νέα Ολομέλεια πάνω από 180 θετικές ψήφους, ενώ για τα υπόλοιπα 6 αρκούν 151 θετικές ψήφους.Βουλή – Αναθεώρηση: «Καρφιά» ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε μια σαφή αιχμή κατά της ΝΔ για τον τρόπο που προσέρχεται στην διαδικασία για να αλλάξει κρίσιμα πολιτικά άρθρα τώρα που έχει την πλειοψηφία της Βουλής, λέγοντας «εμείς έχουμε συνεπή στάση και όταν έρθει η ώρα αυτό θα φανεί διότι δεν έχουμε διαφορετική άποψη από αυτές που διατυπώσαμε κατά την προηγούμενη φάση της Αναθεώρησης όπως για την εκλογή του ΠτΔ, όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα και δει το κυβερνών και αυτό θα το δούμε όταν έρθει η στιγμή…».

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα (23.9.2019) θα καταθέσει πρόταση νόμου στην Βουλή για την ψήφο των Αποδήμων.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και η συζήτηση των υπό αναθεώρηση άρθρων θα δομηθούν σε 10 σχετικές ενότητες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ