Γενί Σαφάκ: Το «Γιαβούζ» βγαίνει πάλι για έρευνες – Ποια είναι η νέα ρότα του πλοίου

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα, με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις στο Τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, ετοιμάζεται να βγει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, για έρευνες το «Γιαβούζ».

Πιο συγκεκριμένα, η «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της αναφέρει πως το «Γιαβούζ» θα επιστρέψει αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του.

Αυτή την φορά, η νέα ρότα του, θα είναι νοτίως της Καρπασίας.

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωμένες πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο σχετικά με την παρουσία του «Γιαβούζ» στη Μερσίνα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η επιστροφή του «Γιαβούζ» είχε καθοριστεί από τότε που βγήκε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του και πως αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι το «Γιαβούζ» επέστρεψε στην Τουρκία λόγω ανεπάρκειας, προσθέτοντας ότι θα γίνουν οι εργασίες συντήρησης του πλοίου, επιδιορθώσεις, θα ολοκληρωθεί ο απαραίτητος εφοδιασμός και αλλαγή του προσωπικού και θα επιστρέψει στη θάλασσα με βάση τη νέα του ρότα.

Σε ερώτηση εάν το Γιαβούζ θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο, οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι “η νέα ρότα θα είναι πιο νότια από την περιοχή που είχε δραστηριοποιηθεί προηγουμένως. Η Τουρκία στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει σε εκείνη την περιοχή”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η γεώτρηση Karpaz-1 του Γιαβούζ στον Κόλπο της Αμμοχώστου έφτασε σε σημαντικό βάθος και έκανε αξιόλογη εργασία.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Οκτάι

“Αν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα, τότε μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη”, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μιλώντας στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τον τίτλο “Ο τελευταίος λόγος”.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα σε μια νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία, θα υπάρξει πρόοδος και θα αποφασιστεί σε ποια βάση θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.

“Εάν δεν γίνει αποδεκτή, σε αυτή την περίπτωση με μια αντίληψη στη βάση των πραγματικοτήτων, μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας αντί της πολιτικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη”, ανέφερε.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι “αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται ως βελούδινο διαζύγιο από τον φίλο μου τον “πρωθυπουργό” Ερσίν Τατάρ”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι “τα στοιχεία πολιτικής ισότητας που θα αποτελέσουν τη βάση του νέου συνεταιρισμού είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ στις αποφάσεις και την διοίκηση καθώς και ο όρος για τουλάχιστον μια θετική ψήφο των Τ/Κ στις αποφάσεις”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος τέλος, επεσήμανε πως “Δεν θα επιτρέψουμε την άρση της μονομερούς επέμβασης που υπάρχει στις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here