Τραμπ: Δεν παραδίδει ακόμα τα φορολογικά του στοιχεία στην εισαγγελία του Μανχάταν

Προσωρινή αναστολή της παράδοσης φορολογικών στοιχείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν.

Λίγες ώρες μετά από την κατάθεση μήνυσης από τον Τραμπ, προκειμένου να μην εφαρμοστεί μία εισαγγελική κλήση σχετικά με την παράδοση φορολογικών του στοιχείων, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ του έκανε μία έκπληξη με ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με το POLITICO.

Ο Βανς συμφώνησε χθες (19.9.2019) στην προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της κλήσης για την παράδοση των στοιχείων, καθώς αναμένει την διεξαγωγή μιας δικαστικής ακρόασης.

Με την έκδοση της κλήσης, οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν επιζητούν πληροφορίες για τα φορολογικά στοιχεία του Προέδρου των ΗΠΑ κατά την τελευταία οκταετία, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις μυστικές πληρωμές κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Η δικαστική υπόθεση για την παραπάνω κλήση παράδοσης φορολογικών στοιχείων ενεργοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου.Τραμπ: Δικαστικό σίριαλ

Οι δικηγόροι του Βανς και του Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνάντηση χθες (19.9.2019), με έναν υπάλληλο του δικαστή Βίκτορ Μαρέρο από το τοπικό περιφερειακό δικαστήριο.

Ο αναφερόμενος δικαστής έχει διοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ενώ στην συνάντηση αυτή, εξετάστηκαν τεχνικά θέματα γύρω από τη νέα μήνυση.

Στο μεταξύ, ο Βανς συμφώνησε για την αναστολή εφαρμογής της κλήσης παράδοσης των φορολογικών στοιχείων του Τραμπ, μέχρι την πραγματοποίηση μιας δικαστικής ακρόασης την επόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι τα συνταγματικά ζητήματα της υπόθεσης αυτής, θα λάβουν την απαραίτητη προσοχή από το περιφερειακό δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζέι Σεκουλόου.

Το κείμενο της μήνυσης που κατέθεσε ο Τραμπ αρχίζει με το επιχείρημα ότι «θεωρητικά όλοι οι σχολιαστές νομικών ζητημάτων συμφωνούν» πως ένας εν ενεργεία Πρόεδρος δεν μπορεί να γίνει το υποκείμενο άσκησης μιας ποινικής δίωξης, ενώ ασκεί τα προεδρικά καθήκοντά του.

«Καθώς ένας εισαγγελέας μιας κομητείας στη Νέα Υόρκη, προσπαθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους μας να κάνει κάτι τέτοιο», υποστήριξαν οι δικηγόροι του Προέδρου Τραμπ, σχετικά με την παράδοση φορολογικών αρχείων από την λογιστική εταιρία Mazars που έχει τα στοιχεία.Η νομική γραμμή υπεράσπισης του Προέδρου

Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ ζήτησαν επίσης από τον δικαστή να κηρύξει την κλήση του Βανς ως αντισυνταγματική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος μπορεί να βρεθεί αργότερα δικαστικά αντιμέτωπος με τον Βανς, όταν ο ίδιος δεν θα βρίσκεται πλέον στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό το δικαστήριο θα πρέπει να χαρακτηρίσει [την κλήση] άκυρη και να διατάξει την εφαρμογή της, όταν ο πρόεδρος δεν θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του», έγραψαν οι δικηγόροι του Τραμπ στην μήνυσή τους.

Ο εκπρόσωπος του Βανς, Ντάνι Φροστ νωρίτερα χθες (19.9.2019) γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του κι αφού παρέλαβε την μήνυση του Τραμπ, ότι ο Βανς «θα αντιδράσει αναλόγως στο δικαστήριο».

Η έκδοση κλήσης από τον Βανς για την παράδοση φορολογικών στοιχείων του Προέδρου Τραμπ δημοσιοποιήθηκε αρχικά προηγούμενα μέσα στην εβδομάδα από την εφημερίδα «The New York Times» κι ακολούθησε την απόφαση που έλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις αρχές του καλοκαιριού να κλείσει την δική του έρευνα, για μερικά από τα ίδια ζητήματα.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ