Αυστρία: Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ σε “σελίνι” είναι ακόμα σε κυκλοφορία.

Σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε «σελίνια» – που ήταν το εθνικό νόμισμα στην Αυστρία πριν την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στις αρχές του 2002 – βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία.

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), την 31η Δεκεμβρίου 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 6,95 δισεκατομμύρια σελίνια στην Αυστρία, τα οποία αντιστοιχούν σε 505,25 εκατομμύρια ευρώ (η αντιστοιχία ενός ευρώ ήταν και παραμένει στα 13,7603 σελίνια) και από αυτά τα 3,09 δισεκατομμύρια σελίνια (224,75 εκατομμύρια ευρώ) είναι σε χαρτονομίσματα και τα 3,86 δισεκατομμύρια σελίνια (280,5 εκατομμύρια ευρώ) σε κέρματα.

Στην Αυστρία οι πολίτες μπορούν να ανταλλάξουν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας το παλιό εθνικό νόμισμα με ευρώ, όχι μόνον για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά για αόριστο χρόνο, καθώς δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία λήξης της δυνατότητας αυτής.

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες που ζουν εκτός της πρωτεύουσας, της Βιέννης, και επιθυμούν να ανταλλάξουν τα ίσως «ξεχασμένα» ή κάπου «φυλαγμένα» ή και «κρυμμένα» στο παρελθόν σελίνια τους, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) με ένα όχημα – τράπεζα, το «Euro – Bus», περιοδεύει σε τακτικά διαστήματα στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Εκεί, όπως αναφέρεται σχετικά, το προσωπικό του Euro – Bus (υπάλληλοι της ΑΚΤ) πληροφορούνται τις πιο περίεργες και απίθανες ιστορίες ως προς την προέλευση των σελινίων, τα οποία προσέρχονται να ανταλλάξουν πολίτες όλων των ηλικιών.

Από την έναρξη αυτών των περιοδειών το 2002, το Euro – Bus έκανε συνολικά 1.127 σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάχθηκαν σε ευρώ συνολικά 620 εκατομμύρια σελίνια, με τον μέσο όρο του ποσού που ανταλλάχθηκε να βρίσκεται στα 1.491 σελίνια κατά κεφαλή.Αυστρία: Χέρι – χέρι ευρώ και σελίνι

Το ποσό των 620 εκατομμυρίων σελινίων, που ανταλλάχθηκαν στο Euro – Bus τα προηγούμενα 17 χρόνια, αντιπροσωπεύει ωστόσο μόλις το ένα δέκατο του συνόλου των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε σελίνια (6,95 δισεκατομμύρια) που βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία.

Το γεγονός όμως ότι πολλοί είναι εκείνοι που συλλέγουν σελίνια τόσο σε κέρματα όσο και σε χαρτονομίσματα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν θα καταλήξουν ποτέ όλα – και τα σχεδόν επτά δισεκατομμύρια σελίνια που «λείπουν» ακόμη από τον τελικό λογαριασμό της απόσυρσης – στην Κεντρική Τράπεζα.

Εντύπωση είχε προκαλέσει στην Αυστρία το γεγονός πως πολλούς μήνες ή και χρόνια μετά την επίσημη απόσυρσή του (1.1.2002), το πρώην εθνικό της νόμισμα, το σελίνι, είχε εμφανιστεί και πάλι στην αγορά με την παλιά του αγοραστική αξία, καθώς ευρηματικοί επιχειρηματίες το είχαν επαναφέρει σε «ισχύ», ανακοινώνοντας τότε την εκ νέου αποδοχή του ως μέσου πληρωμής.

Την ιδέα είχε υλοποιήσει , αρχικά διερευνητικά, μια αλυσίδα καταστημάτων ενδυμάτων με 27 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Αυστρία, διαπιστώνοντας μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες πως πάνω από ένα 5% των αγορών σε αυτά γίνονταν στο παλιό νόμισμα, και το παράδειγμα ακολούθησαν για αρκετούς μήνες και άλλοι επιχειρηματίες, υπολογίζοντας πως αυτά τα «ξεχασμένα» – τότε πάνω από 13 δισεκατομμύριασελίνια θα κατέληγαν στα ταμεία τους.

Η εισαγωγή του σελινιού ως επίσημου νομίσματος της τότε νεαρής ακόμη Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας έγινε το 1925, όταν αντικατέστησε το παλιό νόμισμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, την κορώνα. Παρέμεινε σε ισχύ μέχρι την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ το οποίο επέβαλε ως νόμισμα το μάρκο του Ράιχ, που αμέσως μετά την απελευθέρωση του 1945 αντικαταστάθηκε από το σελίνι που υπήρχε μέχρι τις αρχές του 2002, όταν έγινε η εισαγωγή του ευρώ.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here