Ροχανί: Σε απόγνωση οι ΗΠΑ επειδή το Ιράν δεν δέχεται τις κυρώσεις τους

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή, για δεύτερη φορά, κυρώσεων εις βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, υποδηλώνει την «απόγνωση» της Ουάσινγκτον εξαιτίας της αντίστασης της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, περιλαμβανομένης της κεντρικής του τράπεζας στην οποία είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για τις οποίες το Ριάντ και αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη διαψεύδει κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη, μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και μάχεται κατά της υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. «Απόλυτη απόγνωση των ΗΠΑ»

«Οι Αμερικανοί επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον ιδρυμάτων που ήδη υφίστανται κυρώσεις. Αυτό υποδηλώνει την απόλυτη απόγνωση της Αμερικής και δείχνει ότι η ‘μέγιστη πίεση’ (της Ουάσινγκτον) απέτυχε…καθώς το μεγάλο ιρανικό έθνος αντιστάθηκε σθεναρά», είπε ο Ροχανί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο με το Ιράν και οι στρατιωτικές ενισχύσεις που διέταξαν να αναπτυχθούν στην περιοχή του Κόλπου εντάσσονται στο πλαίσιο της «αποτροπής και της άμυνας».

Ωστόσο ο Ροχανί είπε ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι «τεταμένη» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον γι’ αυτό.

«Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι τεταμένη… Κάνει προπαγάνδα με καταστροφές (στη Σαουδική Αραβία) που μπορούν να αποκατασταθούν μέσα σε δύο εβδομάδες…διότι η Αμερική θέλει να κατακτήσει την περιοχή».

Ο ίδιος είπε ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα θα προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή που θα τιτλοφορείται HOPE (Hormuz Peace Endeavour, δηλαδή Προσπάθεια Ειρήνευσης στην Χορμούζ).

«Όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Χορμούζ και τα Ηνωμένα Έθνη είναι προσκεκλημένες να συμμετάσχουν», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος προτού αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στα Ηνωμένα Έθνη

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here