Η ντρίπλα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


Με μια ντρίπλα η οποία εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός να μην έρχεται απέναντι με τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να συμμετέχουν στις εκλογές και αφετέρου αυτή ψήφος να μην αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα όπως το διαμορφώνουν οι εγχώριοι πολίτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε χθες την ολοκληρωμένη πρόταση του δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα το δικό της νομοσχέδιο.

Σε δυο ζητήματα επικεντρώνεται η διαφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ:Αν η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα του κάθε κόμματος (η ΝΔ επιθυμεί να προστίθεται στο συνολικό αποτέλεσμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην αλλοιώνεται το εθνικό ποσοστό )Αν η ψήφος αυτή θα είναι επιστολική (μέσω κανονικού ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόταση της ΝΔ) ή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα – στα προξενεία- που θα στηθούν κατά τόπους, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για να περάσει και να ισχύσει χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την ώρα δείχνουν να ακολουθούν κοινή γραμμή, πράγμα που σημαίνει ότι 101 βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το ΚΙΝΑΛ για την ώρα εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει τι θέλει να πράξει ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος μάλλον θα συνταχθεί με την κυβερνητική πρόταση ευελπιστώντας ότι οι απανταχού «Μακεδονομάχοι» θα τον επιβραβεύσουν για την στάση που κράτησε στο θέμα αυτό. Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Χθες πάντως στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της συνταγματικής αναθεώρησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ  θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι το μόνο κόμμα, στα σαράντα χρόνια που εκκρεμεί η προαναφερθείσα συνταγματική επιταγή, που και εξειδίκευσε στην αναθεώρηση την αρχική πρόβλεψη, και φρόντισε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου».

Τόνισε ωστόσο ότι «κοινό στοιχείο της πρότασης αναθεώρησης και της πρότασης νόμου αποτελεί η αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, «κλειστής» κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας, το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως το δικό μας, μεγάλο αριθμό ομογενών. Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι είναι παραπλανητικά όσα διαρρέονται από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δηλαδή το όλο θέμα αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Παρόμοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια έχουν δικαίωμα ψήφου. Εφόσον δε ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας διαχρονικά καθιερώνει το «δίκαιο του αίματος» (jussanguinis), βάσει του οποίου αναγνωρίζεται η ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει, σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος, την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη, δυνητικά οι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια».

Εν κατακλείδι, επισημάνθηκε στη συνέντευξη ότι «η αναθεώρηση θα αποτελέσει «λυδία λίθο» όχι μόνον για την υπερψήφιση υπερώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για την όλη κατεύθυνση της πολιτικής ζωής. Θα συνεχίσει η ΝΔ να επιχειρεί την παλινόρθωση κράτους της δεξιάς; Και με ποια από τις δύο επιλογές, των μεταρρυθμίσεων ή της παλινόρθωσης, θα στοιχηθούν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης;».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ