Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσπαθήσει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές που βύθισαν τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.

«Η ευθύνη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ανατεθεί στον πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου«, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Νετανιάχου μαζί με τους συμμάχους από τη δεξιά και τα θρησκευτικά κόμματα έχει 55 βουλευτές που τον στηρίζουν στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ ο κεντρώος αντίπαλός του, Μπενι Γκραντς που στηρίζεται από αριστερά και αραβικά κόμματα, συγκεντρώνει 54 βουλευτές.

Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει καταφέρει να πιάσει το “μαγικό” 61 που θα του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με την προεδρία να ζητά μέσα στην εβδομάδα “κυβέρνηση ενότητας”.

Όμως στο τέλος των διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα μεταξύ των επιτελείων του Νετανιάχου και του Γκαντς, ηγετών αντίστοιχα του δεξιού Λικούντ και του κεντρώου Μπλε-Λευκού, ο πρόεδρος του Ισραήλ αποφάσισε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό.

«Αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο Νετανιάχου, ο οποίος υποστηρίζεται από 55 βουλευτές, ενώ ο Γκαντς δεν έχει παρά 54 βουλευτές αλλά οι 10 από τους 54 ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπηρετήσουν την κυβέρνηση«, δήλωσε ο Ριβλίν.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here