«Βόμβα» για το σεισμό στην Τουρκία – Τι σχέση έχει το… ρήγμα της Πάρνηθας!


Σεισμός:  Σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα μετά την τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (26/09) στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία. Οι Έλληνες σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του σεισμού είναι μικρό για να επηρεάσει τη χώρας μας.

«Ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, στο οποίο δεν έχει υπάρξει δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Βασικά περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό, της τάξεως των 7 βαθμών, αλλά εκδηλώθηκε αυτός των 5,7. Βεβαίως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι η συνέχεια της σεισμικής εξέλιξης για την Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε ήδη προετοιμαστεί για ένα μεγάλο σεισμό», δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Σημειώνεται ότι το ρήγμα αυτό φέρεται κατά τους επιστήμονες να διέγειρε το ρήγμα της Πάρνηθας στον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα. Στις 17 Αυγούστου του 1999 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, 21 ημέρες πριν από τον μεγάλό σεισμό της Πάρνηθας.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας.

Πανικός και καταστροφές στην πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων

Εικόνες πανικού εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, τη μεγαλύτερη της Τουρκίας, ένιωσαν τα κτήρια να σείονται και είπαν ότι μερικά γραφεία εκκενώθηκαν προσωρινά. Τα σχολεία εκκενώθηκαν αμέσως και έμειναν κλειστά όλη την ημέρα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

«Ο σεισμός πράγματι μας τράνταξε στην αρχή και μετά συνεχίστηκε, ίσως έγινε τόσο αισθητός γιατί το κτήριο είναι πολύ ψηλό», είπε ο 27χρονος Οζγκέ Ετζάν, ένας εργαζόμενος σε χρηματοοικονομική εταιρία στη συνοικία Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης, όπου ο κόσμος είχε βγει έξω από τα κτήρια.

«Παρά το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο, δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα ειδήσεις πολύ θλιβερές, απλά για κάποιες μικρές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πάνω μέρος ενός μιναρέ κατάρρευσε στο κεντρικό τζαμί της συνοικίας Αβτσιλάρ της Κωνσταντινούπολης, κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μετέδωσε το CNN Turk προβάλλοντας σχετικές εικόνες.

Άλλος ένας μιναρές κατέρρευσε στη συνοικία Σαριγέρ, ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης καταστροφών της πόλης αυτής.

«Θα υπάρξουν μετασεισμοί. Αυτό που ζητάμε από τους κατοίκους είναι να μην μπαίνουν σε κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε o Μουράν Νουρλού, επικεφαλής της υπηρεσίας για τους σεισμούς στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD).

Δείτε πού ήταν το επίκεντρο του σεισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού, ο σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:00 το μεσημέρι, 66 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 12 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του καταγράφηκε ανοικτά της Σηλυβρίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Τρέμει η γη από τους μετασεισμούς

Από την ώρα του μεγάλου σεισμού ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μεγέθους 3,1 βαθμών, 3,3 βαθμών, 2,7 βαθμών, 3,2 βαθμών, 4,2 βαθμών και 3,1 βαθμών. Επίσης ανακοινώθηκε ότι και αύριο τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Οι πρώτες εικόνες από τον σεισμό

Οι τουρκικές Αρχές από τα πρώτα λεπτά του σεισμού ξεκίνησαν να εκκενώνουν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με αναφορές πολιτών, από τον ισχυρό σεισμό ταρακουνήθηκαν ολόκληρα κτήρια και προκλήθηκαν προβλήματα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τη Hurriyet κατέρρευσε ο μιναρές ενός τεμένους στην περιοχή Avcilar.

Σημειώνεται ότι ήδη το Twitter έχει αρχίσει να κατακλύζεται με εικόνες και βίντεο από τον ισχυρό σεισμό.

Δείτε βίντεο από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη:

Μείνετε συντονισμένοι στο Newsbomb.gr για να μάθετε έγκυρα και έγκαιρα όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ