“Θα εγκαινιάσουμε Μετρό στη Θεσσαλονίκη, όχι μουσαμάδες”

«Αέρας κοπανιστός οι δεσμεύσεις σας για το μετρό», «είστε ψεύτες και επικίνδυνοι», «εξυπηρετείτε προεκλογικά deals», «θα σας ζήλευαν και τα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα», ήταν μόνον μερικά από όσα ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή.

Άγριος καβγάς ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη με αφορμή το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, βάσει των οποίων ο κ. Τριανταφυλλίδης ισχυρίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέδιδε το έργο το 2020, κατηγορώντας τη ΝΔ για «ανέξοδες προεκλογικές κραυγές», «αέρα κοπανιστό στις δεσμεύσεις της», «καθυστέρηση του έργου για τρία χρόνια» αλλά και για «προσπάθεια πατριδοκαπηλίας» και «ύποπτα deals».

Οι ισχυρισμοί και οι μομφές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν την εντονότατη αντίδραση του κ. Καραμανλή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται πολλούς μύθους, με το πρόσχημα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, οι οποίο όλοι έχουν καταρριφθεί», απάντησε ο υπουργός Υποδομών και προσέθεσε: «Το έργο, με το σταθμό Βενιζέλου δεν θα είχε τελειώσει ούτε το 2024 σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιστολή του, ο ανάδοχος προειδοποιούσε ότι το χρονοδιάγραμμα τινάχτηκε στον αέρα με ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης. Εκκρεμούν 302 μελέτες τις οποίες δεν καταθέσατε. Εμείς λέμε ότι πρέπει το Μετρό Θεσσαλονίκης να παραδοθεί ολοκληρωμένο, με το σταθμό Βενιζέλου και αυτό θα γίνει το 2023».

«Έγιναν όλες οι μελέτες και όλα τα προπαρασκευαστικά έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει η τεχνική μελέτη για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου. Το έργο θα παραδιδόταν σε λειτουργία το 2020. Εσείς τι θα κάνετε; Θα παραβιάσετε τον αρχαιολογικό νόμο;» αντέτεινε ο κ. Τριανταφυλίδης. Δημοσκόπηση: Οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες – Αισιοδοξία και προτάσεις για το τέλος…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να παραδοθεί ένα έργο κολοβό χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος, όπως εκτιμάται, θα εξυπηρετεί σε ώρες αιχμής 6.500 πολίτες και καθημερινά πάνω από 80.000, ενώ θα χρειαζόταν μέχρι και 18 μήνες να κλείσει για να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές εργασίες», ανταπάντησε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η λύση που προτείνει η ΝΔ για την απόσπαση και επαναφορά των αρχαιοτήτων είναι η καλύτερη και ακολουθήθηκε και για την Αγία Σοφία και για το Μετρό της Αθήνας έχοντας την έγκριση του ΚΑΣ.«Εμείς δεν θα εγκαινιάσουμε μουσαμάδες…»

«Όχι μόνο δεν αυξάνεται το κόστος αλλά μειώνεται. Με τον τρόπο που προτείνατε εσείς να γίνει, θα στοίχιζε τουλάχιστο 30 εκατ. ευρώ πιο ακριβά. Αυτά που λέτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το να λέτε ότι θα ήταν έτοιμο το 2020 είναι ένα από τα μεγαλύτερη ψεύδη που ακούστηκαν. Το πρόβλημά σας είναι που συγκρούεστε με την πραγματικότητα. Εμείς δεν θα εγκαινιάσουμε μουσαμάδες αλλά Μετρό. Αυτά που κάνατε εσείς θα τα ζήλευαν και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

«Η Διαύγεια σας διαψεύδει. Έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες και κόστισαν 5 εκατ. ευρώ. Τι θα κάνετε; θα πετάξετε αυτά τα λεφτά;» αντέδρασε ο κ. Τριανταφυλλίδης και συνέχισε: «Με την πρότασή μας, που είναι συγκεκριμένη και κοστολογημένη, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ήταν έτοιμο σε λειτουργία το 2020. Ήρθατε όμως εσείς, και όπως ο Κολόμβος, που όταν ξεκινούσε το ταξίδι δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφθασε δεν ήξερε πού βρισκόταν, και αφήνετε ένα έργο στον αέρα. Ποια deals και ποια προεκλογικά γραμμάτια υπογράψατε;».«Εκτός πραγματικότητας οι πυγολαμπίδες που πετάτε»

Οι τελευταίες αυτές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν νέα και έντονη αντίδραση του υπουργού Υποδομών. «Αυτός ο παροξυσμός που διαπιστώνουμε, εξυπηρετεί μόνο τον ίδιο το βουλευτή και τους ψηφοφόρους του. Θέλετε να κάνετε ένα σόου αλλά δεν θα σας ακολουθήσω. Θα αποδείξω το μέγεθος της πολιτικής σας απάτης. Το Αττικό Μετρό, σας εγκαλεί γιατί δεν έγινε καμία μελέτη και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη δική σας κυβέρνηση. Οι πυγολαμπίδες που πετάτε ότι θα ήταν έτοιμο το 2020 είναι εκτός πραγματικότητας. Εκτίθεστε όταν τα λέτε αυτά. Ο δικός σας διευθύνων σύμβουλος έλεγε ότι θα είναι έτοιμο το 2024. Το Μετρό στην Αγία Σοφία έγινε με το σύστημα που προτείνουμε εμείς και είναι τεχνικά η πιο άρτια λύση, έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και θα κοστίσει λιγότερα λεφτά. Στόχος μας είναι το Μετρό να λειτουργήσει ενιαίο γιατί διαφορετικά θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Η πολιτικοποίηση του σταθμού Βενιζέλου από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε διαστάσεις μυθιστορήματος».

Και ο κ. Καραμανλής κατέληξε: «Εμείς δεν διχάζουμε, δεν τάζουμε, δεν λέμε μεγάλα λόγια, δεν δημιουργούμε μια εικονική πραγματικότητα, δεν εγκαινιάζουμε μουσαμάδες, δεν κάνουμε πολιτικές απατεωνιές. Εμείς θέτουμε στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τους πετύχουμε. Διότι εσείς πήγατε 4,5 χρόνια πίσω το σταθμό Βενιζέλου, κάνατε μόνο την οροφή και λέτε αστεία ότι κόστισε 5 εκατ. ευρώ. Κολλήσατε το έργο για πολιτικούς λόγους, κάνατε μηδέν έργα στο σταθμό Βενιζέλου είστε ψεύτες και επικίνδυνοι, εγκαινιάζετε μουσαμάδες και ο λαός σας έχει κρίνει».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here