Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βλέπει “νέα Ελλάδα” με οικονομικές ευκαιρίες εν όψει της επίσκεψης Πομπέο.


Μια «νέα Ελλάδα» με οικονομικές ευκαιρίες βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν όψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η στρατηγική διάσταση της συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον αναμένεται να αναδειχθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα. Σύμφωνα με ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα δοθεί έμφαση στη εμβάθυνση της διπλωματικής, αμυντικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου. «Έτσι αυτός (σ.σ. Μάικ Πομπέο) και ο πρωθυπουργός, θα μπορέσουν να βάλουν τις βάσεις για αυτόν τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος περνά μέσα από μια σειρά από πράγματα για τα οποία εργαζόμαστε μαζί με την Ελλάδα – προφανώς όπως η άμυνα και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσκεψη Πομπέο: Στρατηγική Σημασία της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Ουάσινγκτον. Όπως μάλιστα υπογραμμίστηκε, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο,Οικονομική Διπλωματία

Η αμερικανική αποστολή αναμένεται ότι «θα εξετάσει ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες» στην Αθήνα, ενώ ο κ. Πομπέο θα μιλήσει στη χώρα μας, τόσο για το επίπεδο της διμερούς σχέσης, όσο και για την ταχεία ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών.

«Νομίζω ότι για όσους ενδιαφέρονται – η Ελλάδα, η οποία έχει περάσει όπως γνωρίζουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είναι πραγματικά μια νέα Ελλάδα και υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες και την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.Επέκταση Αμυντικής Συνεργασίας

«Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε ακριβώς τι κάνουμε με αυτό. Θέλω να πω – είναι σαφές ότι είχαμε πραγματικά εξαιρετική συνεργασία στη συζήτηση για τη στρατιωτική μας συνεργασία – είχα συναντήσεις τους τελευταίους μήνες, και το έργο που έκανε η πρεσβεία μας με τους Έλληνες ομολόγους μας ήταν πραγματικά θετικό τόσο για τις χώρες μας όσο και για τη συμμαχία.

Όπως ανέφερα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας χώρος στρατηγικής σημασίας. Έχουμε δει πολλή δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες και χρόνια, και η συνεργασία μας με τη σύμμαχό μας την Ελλάδα είναι θεμελιωδώς σημαντική για αυτό», σημείωσε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ